Pozimi včasih skuhamo več fižola, ki ga nato porabimo v solati, juhi, matevžu in drugih jedeh. Uporabimo ga lahko tudi kot glavno sestavino v pikantnem loncu, ki je poln zelenjave, fižola in okusnih začimb. Poskusite.
Vso zelenjavo sesekljamo. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. V ponvi segrejemo malo maščobe, na kateri posteklenimo sesekljamo čebulo. Dodamo korenček in ostalo zelenjavo, česen, čili, papriko v prahu, lovorjeve liste, zelenjavno jušno osnovo in paradižnikovo omako. Ko zavre, kuhamo še 3-4 minute, nato dodamo kuhan fižol. Solimo in popopramo po okusu. Pretresemo v ognjevarno posodo in za eno uro postavimo v pečico. Odstranimo lovorjeve liste in postrežemo s svežim peteršiljem.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.