background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Fižolov namaz „Nepokarita“

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 8 oseb
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • za 8 oseb

Okusen namaz, ki poka od zdravja. Če fižol pravilno skuhamo in dobro začinimo, pa ni bojazni, da bi ob njem „pokali“ tudi mi.

Sestavine

  • 100 g suhega fižola (namočimo čez noč)
  • 2 lovorjeva lista
  • po 1 žličko posušenega šetraja, rožmarina in timijana
  • 1 žlička grobe morske soli
  • 1 velika sveža rdeča paprika
  • 2 stroka česna
  • velik šopek sesekljanega drobnjaka
  • pol žličke dimljene mlete paprike
  • 2 žlici olja črne kumine
  • 2 žlici limoninega soka
  • sveže mleti črni poper
  • zeliščna sol

Namočen fižol temeljito speremo in v sveži vodi skuhamo z lovorjevim listom. Ko je kuhan, dodamo s soljo strte suhe začimbe in pustimo pokrito deset minut. Fižol odcedimo in ohladimo.

Vmes na malo maščobe spečemo narezane rezine paprike. Ohladimo.

Sesekljamo česen in drobnjak.

Vse sestavine damo v eno posodo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosolimo in popopramo.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam