background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečena zelena s krebuljico

  • Čas:
  • Preprosto
  • za 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • za 4 osebe

Zelena je gomoljnica, bogata z vitamini in minerali. Pečena je pravi kulinarični užitek, povsem drugačen od koščka zelene, ki plava v goveji juhi. Poskusite!

Sestavine

  • 4 gomolji zelene (vsak po približno 300 g)
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 žlički solnega cveta
  • pol šopka sveže krebuljice
  • 100 ml olivnega olja
  • četrt žličke solnega cveta
  • zeliščna sol po okusu, npr. Herbamare
  • nekaj sveže mletega rdečega popra

Zeleni odrežemo zelenje, gomolj temeljito operemo in očistimo s krtačko ter osušimo. Odrežemo raven rob, da se med peko gomolji ne bodo prevračali. Natremo z olivnim oljem in soljo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečemo jih približno 3 ure pri 180 stopinjah Celzija. Občasno jih dodatno premažemo z oljem.

Krebuljico osmukamo in sesekljamo ter zmiksamo z oljem, solnim cvetom in zeliščno soljo. Dodamo tudi nekaj sveže mletega rdečega popra. Pripravljeno omako postrežemo s pečeno zeleno.

Postrežemo lahko na več načinov:

  • Celo, kjer odrežemo le zgornji rob in si gostje sami izdolbejo vsebino.
  • Izdolbemo pečen pire in postrežemo kot pomako.
  • Narežemo na rezine in postrežemo s solato (užitna je tudi lupina).

Po www.avogel.ch zapisala: Sabina Topolovec

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam