background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Ješprenj z zeleno in gobami

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • za 2 osebi
  • Prep: 12 ur min
  • Preprosto
  • za 2 osebi

Pri zimskih obolenjih stremimo k temu, da se toksini iz telesa izločijo čim prej. K temu pripomore redna telesna aktivnost, pa tudi vsakodnevna skrb za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Sestavine

  • 100 g ješprenja ali neobdelanega ječmenovega zrnja
  • nekaj listov zelene
  • 1 veliki gomolj zelene
  • 2 pora
  • 150 g šampinjonov ali šitak
  • 15 g kokosove maščobe
  • zeliščno sol (npr. Herbamare
  • 4 žlice hladno stisnjenega olivnega olja  

Ker se telesni strupi izločajo tudi preko ledvic, delovanje le teh spodbudimo tudi z uživanjem zelene, ki deluje očiščevalno, odvaja vodo in pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Ječmen je zelo dragoceno žito, ki so ga še Grki spoštovali kot idealno hrano, ki omogoča uravnoteženo delovanje telesa in duha. To presega naše materialno pojmovanje in analiziranje sestavin v hrani. Danes mu zasluženo spoštovanje izražajo predvsem na Japonskem in na Kitajskem. Zagotovo ga je v naši prehrani premalo. Ričet je skoraj edina jed, v kateri ga srečujemo. Daje moč, ki jo izčrpani zaradi bolezni tako pogrešamo.

Ješprenj predhodno namočimo v vodi (najbolje preko noči). Vodo odlijemo stran, ješprenj speremo pod vodo in ga skuhamo v sveži nesoljeni vodi. Na kokosovi maščobi prepražimo por in nastrgan gomolj zelene. Začinimo z zeliščno soljo. Proti koncu dodamo gobice in stebelca zelene. Liste dodamo čisto na koncu, le toliko, da se zmehčajo, ni pa jih potrebno kuhati. Ko je jed na krožniku, dodamo še nekaj olivnega olja za okus.

Vir: www.zazdravje.net

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam