background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečen bučni pire s sezamom in semeni chia

  • Čas:
  • Preprosto
  • 2-3 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 2-3 osebe

Preizkusite pomirjujoč in hranilen bučni pire, ki ga pripravimo iz zimskih buč, npr. maslenke, hokaido ipd.

Sestavine

  • 1 manjša zimska buča 
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici sveže iztisnjenega ingverjevega soka
  • 2 žlici sezama
  • 2 žlici semen chia
  • 100–150 ml kokosovega mleka
  • 1 žlica limonovega soka
  • lupinica ½ bio limone
  • ½ žličke posušenega timijana
  • ½ žličke posušenega rožmarina

Suha zelišča z nekaj soli stremo v možnarju. Ingver naribamo in iztisnemo sok. Sezam na suho prepražimo v ponvi.

Bučo očistimo, olupimo in narežemo na 1 cm široke rezine. Koščke pomešamo z olivnim oljem, soljo in poprom in jih razvrstimo po pekaču, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pri 180 stopinjah Celzija pečemo, dokler se ne zmehčajo in rahlo porjavijo.

Pečene bučne kose še dodatno začinimo, prilijemo kokosovo mleko in s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek pire. Vanj nato z žlico vmešamo še sezam in semena chia in jed pustimo pokrito še približno deset minut, da semena nabreknejo. V tem času bodo tudi začimbe oddale svojo polno aromo. Če je pire pregost, mu nato prilijemo še nekaj segretega kokosovega mleka.

Pire lahko še dodatno začinimo z nekaj soli Herbamare po okusu.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Melatonin: spalni hormon

Ureja mnogo več kot spanec.

Spoznajmo ga

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam