Preizkusite pomirjujoč in hranilen bučni pire, ki ga pripravimo iz zimskih buč, npr. maslenke, hokaido ipd.
Suha zelišča z nekaj soli stremo v možnarju. Ingver naribamo in iztisnemo sok. Sezam na suho prepražimo v ponvi.
Bučo očistimo, olupimo in narežemo na 1 cm široke rezine. Koščke pomešamo z olivnim oljem, soljo in poprom in jih razvrstimo po pekaču, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pri 180 stopinjah Celzija pečemo, dokler se ne zmehčajo in rahlo porjavijo.
Pečene bučne kose še dodatno začinimo, prilijemo kokosovo mleko in s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek pire. Vanj nato z žlico vmešamo še sezam in semena chia in jed pustimo pokrito še približno deset minut, da semena nabreknejo. V tem času bodo tudi začimbe oddale svojo polno aromo. Če je pire pregost, mu nato prilijemo še nekaj segretega kokosovega mleka.
Pire lahko še dodatno začinimo z nekaj soli Herbamare po okusu.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ob težavah, kot so kašelj, nahod, sinuzitis in kihanje pogosto pomislimo na prehlad ali alergijo na cvetni prah. Vendar pa težave lahko povzročajo tudi spore gliv, ki so v našem okolju zelo pogoste.
Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na izbor živil.
V razcvetu pomladi so tudi simptomi senenega nahoda najbolj izraženi. Tako se mnogo ljudi, ki trpijo za alergijskim rinitisom, rado jezi nad naravo. Pa vendar je prav ta tista, ki zna najbolje pomagati, če le znamo prisluhniti njenim nasvetom …
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.