Bučno pecivo s pekan orehi in zimskimi začimbami prijetno popestri kratke zimske dni. Preprosta priprava in čaroben vonj iz pečice vas bosta takoj ogrela ter pričarala pravo sezonsko vzdušje.
Bučo očistimo in fino nastrgamo.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.
Rumenjake stepamo z mletim sladkorjem vsaj 5 minut, da penasto narastejo. Nato vanje ročno vmešamo fino nastrgano meso buče, nastrgano limonino lupinico (sok prihranimo), mlete lešnike, pecilni prašek in vse začimbe.
Beljake stepemo v čvrst sneg in tega previdno vmešamo v pripravljeno bučno maso.
Testo nato razporedimo v poljuben pekač (podolgovat ali okrogel), ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečemo v naprej ogreti pečici približno 40 minut.
Vmes grobo sesekljamo pekan orehe in jih na suho prepražimo na ponvi, da zadišijo. Dodamo olupljen, drobno nasekljan ingver, premešamo, nato pa vse skupaj posujemo še 3 žlicami mletega trsnega sladkorja in mešamo, da karamelizira. Orehe s tako pripravljeno karamelo ohladimo.
Preostali del sladkorja (50 g) pomešamo z 2–3 žlicami limoninega soka in zmes premažemo po ohlajenem kolaču. Povrhu nadrobimo karamelizirane orehe.
Prevod: Sabina Topolovec
Vir: Gesundheitsnachrichten, Oktober 2023
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Lipoprotein (a) naj bi bil bolj merodajen pokazatelj obolenja arterijskega ožilja (s tem pa tudi nevarnosti možganske kapi) kot meritev LDL holesterola.
Je krivo toplejše obdobje? So temperature preprosto previsoke? Kaj pa stres v službi – je ta kriv? Zakaj vas iznenada obliva, ko pa ste zdrave, sijoče in v top formi? Je možno, da prihaja menopavza? Poglejmo, s katerimi znaki napoveduje svoj prihod.
Imate čez poletje običajno težave s težkimi, utrujenimi in pogosto otečenimi nogami? Kaj lahko že spomladi naredimo, da to poletje ne bo tako oz. da bodo težave blažje?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.