Bučno pecivo s pekan orehi in zimskimi začimbami prijetno popestri kratke zimske dni. Preprosta priprava in čaroben vonj iz pečice vas bosta takoj ogrela ter pričarala pravo sezonsko vzdušje.
Bučo očistimo in fino nastrgamo.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.
Rumenjake stepamo z mletim sladkorjem vsaj 5 minut, da penasto narastejo. Nato vanje ročno vmešamo fino nastrgano meso buče, nastrgano limonino lupinico (sok prihranimo), mlete lešnike, pecilni prašek in vse začimbe.
Beljake stepemo v čvrst sneg in tega previdno vmešamo v pripravljeno bučno maso.
Testo nato razporedimo v poljuben pekač (podolgovat ali okrogel), ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečemo v naprej ogreti pečici približno 40 minut.
Vmes grobo sesekljamo pekan orehe in jih na suho prepražimo na ponvi, da zadišijo. Dodamo olupljen, drobno nasekljan ingver, premešamo, nato pa vse skupaj posujemo še 3 žlicami mletega trsnega sladkorja in mešamo, da karamelizira. Orehe s tako pripravljeno karamelo ohladimo.
Preostali del sladkorja (50 g) pomešamo z 2–3 žlicami limoninega soka in zmes premažemo po ohlajenem kolaču. Povrhu nadrobimo karamelizirane orehe.
Prevod: Sabina Topolovec
Vir: Gesundheitsnachrichten, Oktober 2023
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Modrost najstarejših plemen veli, da moramo za naš planet skrbeti, kot da nam je zaupan v začasno rabo, saj je tudi namenjen našim potomcem. Eden največjih grehov sodobnega časa je zagotovo plastika, saj nas spremlja na vsakem koraku.
Zaradi vlažnih pogojev so vnetja ušes pogosta, saj voda, ujeta v ušesih, odstranjuje ušesno maslo in razmehča kožo sluhovodov. To pa so idealni pogoji za vdor bakterij v kožo.
Končno pričakovani dopust, a kaj, ko načrte prekine migrena! Namesto na ležalniku dneve preživljate v zatemnjeni hotelski sobi, kjer si želite samo miru.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.