Šitake gobe imajo močan imunostimulatoren učinek in delujejo protivirusno, zato pomagajo zdraviti prehladna, gripozna in druga obolenja. Vsebujejo snovi, ki zavirajo nastanek arterioskleroze.
Tofu vsebuje lahko prebavljive polnovredne beljakovine, esencialne maščobne kisline, E vitamin ter B kompleks. V brezmesni prehrani spada med pomembne in kvalitetne vire beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje za rast in obnovo.
Olje pšeničnih kalčkov je rekorder v vsebnosti alfa tokoferola, znanega kot E vitamin. Le-ta se odlikuje z visoko antioksidativno močjo, zvišuje odpornost organizma, ščiti pred srčnimi obolenji in uravnava nivo holesterola v krvi. Vsebuje linolno (omega-6), palmitinsko, oleinsko in linolensko (omega-3) maščobno kislino, lecitin ter dolgoverižni alkohol oktakozanol, ki je pomemben pri fizičnih naporih.
Priprava:
Na oljčnem olju prepražimo čebulo in dodamo še nasekljane sveže šitake gobe. Če uporabljamo posušene, jih predhodno malo navlažimo. Proti koncu praženja dodamo še česen. V mešalniku (lahko si pomagamo tudi s paličnim) najprej zmeljemo praženo čebulo in gobe, ko pa je masa gladka, dodamo še tofu, olje, limonin sok, sojino omako, sol, zelišča in začimbe. Ponovno meljemo, dokler masa ni popolnoma gladka. Postrežemo na kruhu.
K jedi:
Namesto gob lahko uporabimo tudi drugo sezonsko zelenjavo, npr. bučke, papriko, jajčevce, marinirane posušene paradižnikove pelate, čemaž, svež nariban hren. Glede na okus lahko dodamo še kvasni izvleček ali kvas v kosmičih.
Privzeto iz spletne strani: www.zazdravje.net
Avtor besedila: Matjaž Kološa, univ. dipl. ing. živ. teh.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.