background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Namaz s šitake gobicami

  • Čas:
  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Šitake gobe imajo močan imunostimulatoren učinek in delujejo protivirusno, zato pomagajo zdraviti prehladna, gripozna in druga obolenja. Vsebujejo snovi, ki zavirajo nastanek arterioskleroze.

Sestavine

  • 250 g tofuja
  • 200 g svežih šitake gob (ali 30 g posušenih)
  • 1 por ali čebula
  • 1 strok sesekljanega česna
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 žlica olja pšeničnih kalčkov 
  • kokosova maščoba ali sezamovo olje za praženje
  • 1/2 limone
  • 1 žlica omake iz čemaža ali drugega zelišča ali sveža zelišča – peteršilj, bazilika, koper sveže mleti poper
  • zeliščna sol in sojina omaka po okusu

Tofu vsebuje lahko prebavljive polnovredne beljakovine, esencialne maščobne kisline, E vitamin ter B kompleks. V brezmesni prehrani spada med pomembne in kvalitetne vire beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje za rast in obnovo.

Olje pšeničnih kalčkov je rekorder v vsebnosti alfa tokoferola, znanega kot E vitamin. Le-ta se odlikuje z visoko antioksidativno močjo, zvišuje odpornost organizma, ščiti pred srčnimi obolenji in uravnava nivo holesterola v krvi. Vsebuje linolno (omega-6), palmitinsko, oleinsko in linolensko (omega-3) maščobno kislino, lecitin ter dolgoverižni alkohol oktakozanol, ki je pomemben pri fizičnih naporih.

Priprava:
Na oljčnem olju prepražimo čebulo in dodamo še nasekljane sveže šitake gobe. Če uporabljamo posušene, jih predhodno malo navlažimo. Proti koncu praženja dodamo še česen. V mešalniku (lahko si pomagamo tudi s paličnim) najprej zmeljemo praženo čebulo in gobe, ko pa je masa gladka, dodamo še tofu, olje, limonin sok, sojino omako, sol, zelišča in začimbe. Ponovno meljemo, dokler masa ni popolnoma gladka. Postrežemo na kruhu.

K jedi:
Namesto gob lahko uporabimo tudi drugo sezonsko zelenjavo, npr. bučke, papriko, jajčevce, marinirane posušene paradižnikove pelate, čemaž, svež nariban hren. Glede na okus lahko dodamo še kvasni izvleček ali kvas v kosmičih.

Privzeto iz spletne strani: www.zazdravje.net
Avtor besedila: Matjaž Kološa, univ. dipl. ing. živ. teh.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam