background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Mandljevo maslo

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Na prodajnih policah najdemo vse večjo ponudbo maslenih namazov iz oreščkov. Niso poceni, so pa božanski. Marsikatero lahko ustvarite tudi doma. Odlično uspeta zlati mandljevo in arašidovo. Poskusite.

Sestavine

  • 300 - 500 g mandljev

Potrebujemo zmogljiv mešalnik (blender, multipraktik) in mandlje. Če je le mogoče, naj bodo ti iz ekološke pridelave. Najbolj pravilen postopek je takšen, da mandlje (priporočam 300 – 500 g) dvanajst ur namakamo, nato jih temeljito speremo in posušimo (v pečici na najnižji temperaturi ali v dehidratorju). Za to bo gotovo potreben vsaj en dan časa, vendar le tako (z namakanjem) odstranimo snovi, s katerimi se mandlji na naraven način zaščitijo pred neugodnimi vplivi okolja. Vedeti moramo, da z žlico tako pripravljenega masla zaužijemo kar dobro pest mandljev.

Ko so mandlji spet suhi, jih je za še boljši okus dobro spražiti. Tudi to storimo v pečici na približno 100 stopinjah Celzija, da ohranimo kar največ hranilnih snovi teh čudovitih oreščkov.

Še tople mandlje »zblendamo«. Pri dovolj močnem strojčku bodo dovolj že trije cikli mletja po vsakič eno minuto. Že po prvi minuti boste opazili, da se mandlji iz klasično mletih spreminjajo v lepljivo maso. V drugem ciklu mletja se bodo že dodobra spremenili v maslo, povsem fino, gladko strukturo pa dosežemo z vnovičnim mletjem. Ker bo imel strojček kar zahtevno nalogo in se bo ob vsakem mletju utrudil in segrel, je dobro, da ga pred naslednjim ciklom mletja ohladimo in šele nato nadaljujemo. Tako preprečimo tudi pregrevanje masla.

Pripravljeno maslo je dobro že samo po sebi. Če z njim napolnimo suhe datlje, smo ustvarili zdravo in preprosto sladico. Uporabimo ga lahko tudi kot osnovo za domač čokoladni namaz ali maroški »amlu«. Možnosti je zelo veliko. Naj vam dobro uspe.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.