background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Mandljevo maslo

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Na prodajnih policah najdemo vse večjo ponudbo maslenih namazov iz oreščkov. Niso poceni, so pa božanski. Marsikatero lahko ustvarite tudi doma. Odlično uspeta zlati mandljevo in arašidovo. Poskusite.

Sestavine

  • 300 - 500 g mandljev

Potrebujemo zmogljiv mešalnik (blender, multipraktik) in mandlje. Če je le mogoče, naj bodo ti iz ekološke pridelave. Najbolj pravilen postopek je takšen, da mandlje (priporočam 300 – 500 g) dvanajst ur namakamo, nato jih temeljito speremo in posušimo (v pečici na najnižji temperaturi ali v dehidratorju). Za to bo gotovo potreben vsaj en dan časa, vendar le tako (z namakanjem) odstranimo snovi, s katerimi se mandlji na naraven način zaščitijo pred neugodnimi vplivi okolja. Vedeti moramo, da z žlico tako pripravljenega masla zaužijemo kar dobro pest mandljev.

Ko so mandlji spet suhi, jih je za še boljši okus dobro spražiti. Tudi to storimo v pečici na približno 100 stopinjah Celzija, da ohranimo kar največ hranilnih snovi teh čudovitih oreščkov.

Še tople mandlje »zblendamo«. Pri dovolj močnem strojčku bodo dovolj že trije cikli mletja po vsakič eno minuto. Že po prvi minuti boste opazili, da se mandlji iz klasično mletih spreminjajo v lepljivo maso. V drugem ciklu mletja se bodo že dodobra spremenili v maslo, povsem fino, gladko strukturo pa dosežemo z vnovičnim mletjem. Ker bo imel strojček kar zahtevno nalogo in se bo ob vsakem mletju utrudil in segrel, je dobro, da ga pred naslednjim ciklom mletja ohladimo in šele nato nadaljujemo. Tako preprečimo tudi pregrevanje masla.

Pripravljeno maslo je dobro že samo po sebi. Če z njim napolnimo suhe datlje, smo ustvarili zdravo in preprosto sladico. Uporabimo ga lahko tudi kot osnovo za domač čokoladni namaz ali maroški »amlu«. Možnosti je zelo veliko. Naj vam dobro uspe.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam