Na prodajnih policah najdemo vse večjo ponudbo maslenih namazov iz oreščkov. Niso poceni, so pa božanski. Marsikatero lahko ustvarite tudi doma. Odlično uspeta zlati mandljevo in arašidovo. Poskusite.
Potrebujemo zmogljiv mešalnik (blender, multipraktik) in mandlje. Če je le mogoče, naj bodo ti iz ekološke pridelave. Najbolj pravilen postopek je takšen, da mandlje (priporočam 300 – 500 g) dvanajst ur namakamo, nato jih temeljito speremo in posušimo (v pečici na najnižji temperaturi ali v dehidratorju). Za to bo gotovo potreben vsaj en dan časa, vendar le tako (z namakanjem) odstranimo snovi, s katerimi se mandlji na naraven način zaščitijo pred neugodnimi vplivi okolja. Vedeti moramo, da z žlico tako pripravljenega masla zaužijemo kar dobro pest mandljev.
Ko so mandlji spet suhi, jih je za še boljši okus dobro spražiti. Tudi to storimo v pečici na približno 100 stopinjah Celzija, da ohranimo kar največ hranilnih snovi teh čudovitih oreščkov.
Še tople mandlje »zblendamo«. Pri dovolj močnem strojčku bodo dovolj že trije cikli mletja po vsakič eno minuto. Že po prvi minuti boste opazili, da se mandlji iz klasično mletih spreminjajo v lepljivo maso. V drugem ciklu mletja se bodo že dodobra spremenili v maslo, povsem fino, gladko strukturo pa dosežemo z vnovičnim mletjem. Ker bo imel strojček kar zahtevno nalogo in se bo ob vsakem mletju utrudil in segrel, je dobro, da ga pred naslednjim ciklom mletja ohladimo in šele nato nadaljujemo. Tako preprečimo tudi pregrevanje masla.
Pripravljeno maslo je dobro že samo po sebi. Če z njim napolnimo suhe datlje, smo ustvarili zdravo in preprosto sladico. Uporabimo ga lahko tudi kot osnovo za domač čokoladni namaz ali maroški »amlu«. Možnosti je zelo veliko. Naj vam dobro uspe.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.