Blitva je izjemno zdrava, preprosta za vzgojo in še odličnega okusa. Ne le kot priloga ribi, tudi kot odličen nadev za domačo zelenjavno pito.
V posodi pomešamo moko in sol in dodamo na kose narezano maslo. Pomešamo, nato dodamo vodo in na hitro zamesimo mehko testo. Ne gnetemo. Testo sploščimo in ga pokrijemo. Pustimo ga počivati 30 minut na hladnem.
Testo nato razvaljamo na debelimo pol centimetra in ga položimo v model, ki ga predhodno obložimo s papirjem za peko. Ob robu testo privzdignemo, da dobimo približno 3 cm visok rob. Dno testa večkrat prebodemo in postavimo na hladno.
Nato pripravimo nadev. Timijan sesekljamo in ga pomešamo z obema vrstama sira in jajcem. Dodamo nastrgano limonino lupinico, začinimo in dobro premešamo.
Liste blitve blanširamo v vreli vodi približno tri minute, nato jih odcedimo in osušimo.
Prej pripravljeno maso s sirom porazporedimo po testu, povrh položimo blitvo (npr. v obliki spirale). Posujemo s pinjolami.*
Pečemo na spodnji rešetki pri 200 stopinjah približno 30 minut.
*Po želji po vrhu posujemo še s koščki slanine.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.