background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pita z blitvo

  • Priprava:
    Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe
  • Prep: 20 min
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe

Blitva je izjemno zdrava, preprosta za vzgojo in še odličnega okusa. Ne le kot priloga ribi, tudi kot odličen nadev za domačo zelenjavno pito.

Sestavine

Testo:

  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g bele pirine moke
  • pol žličke zeliščne soli Herbamare
  • 80 g hladnega masla
  • 3 žlice vode

Nadev:

  • nekaj vejic timijana
  • 250 g rikote
  • 80 g naribanega sira grojer
  • 1 jajce
  • pol limone
  • ¾ žličke zeliščne soli Herbamare
  • sveže mleti poper
  • pol kg sveže blitve, npr. pisane
  • 3 žlice semen pinjol

V posodi pomešamo moko in sol in dodamo na kose narezano maslo. Pomešamo, nato dodamo vodo in na hitro zamesimo mehko testo. Ne gnetemo. Testo sploščimo in ga pokrijemo. Pustimo ga počivati 30 minut na hladnem.

Testo nato razvaljamo na debelimo pol centimetra in ga položimo v model, ki ga predhodno obložimo s papirjem za peko. Ob robu testo privzdignemo, da dobimo približno 3 cm visok rob. Dno testa večkrat prebodemo in postavimo na hladno.

Nato pripravimo nadev. Timijan sesekljamo in ga pomešamo z obema vrstama sira in jajcem. Dodamo nastrgano limonino lupinico, začinimo in dobro premešamo.

Liste blitve blanširamo v vreli vodi približno tri minute, nato jih odcedimo in osušimo.

Prej pripravljeno maso s sirom porazporedimo po testu, povrh položimo blitvo (npr. v obliki spirale). Posujemo s pinjolami.*

Pečemo na spodnji rešetki pri 200 stopinjah približno 30 minut.

*Po želji po vrhu posujemo še s koščki slanine.

www.avogel.ch

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam