Blitva je izjemno zdrava, preprosta za vzgojo in še odličnega okusa. Ne le kot priloga ribi, tudi kot odličen nadev za domačo zelenjavno pito.
V posodi pomešamo moko in sol in dodamo na kose narezano maslo. Pomešamo, nato dodamo vodo in na hitro zamesimo mehko testo. Ne gnetemo. Testo sploščimo in ga pokrijemo. Pustimo ga počivati 30 minut na hladnem.
Testo nato razvaljamo na debelimo pol centimetra in ga položimo v model, ki ga predhodno obložimo s papirjem za peko. Ob robu testo privzdignemo, da dobimo približno 3 cm visok rob. Dno testa večkrat prebodemo in postavimo na hladno.
Nato pripravimo nadev. Timijan sesekljamo in ga pomešamo z obema vrstama sira in jajcem. Dodamo nastrgano limonino lupinico, začinimo in dobro premešamo.
Liste blitve blanširamo v vreli vodi približno tri minute, nato jih odcedimo in osušimo.
Prej pripravljeno maso s sirom porazporedimo po testu, povrh položimo blitvo (npr. v obliki spirale). Posujemo s pinjolami.*
Pečemo na spodnji rešetki pri 200 stopinjah približno 30 minut.
*Po želji po vrhu posujemo še s koščki slanine.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pri otrocih se vse pogosteje pojavljajo slabše mineralizirani zobje, ki so bolj dovzetni za karies in hitro propadajo. Težava ni ozdravljiva, saj sodobna medicina ponuja le začasne rešitve. Kaj so kredasti zobje, kaj jih povzroča in kaj lahko storimo sami?
Poletje počasi jemlje slovo, šolski hodniki pa so že polni otroške razposajenosti. Kako ravnati, ko jih položijo virusi?
Podprite otrokove obrambne moči z naravo in ne dušite na silo simptomov. Vsak znak prehlada ima svoj namen.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.