Slastna kremna spomladanska rižota, ki jo lahko zaužijemo samostojno ali ob poljubni prilogi. Ne preskočite nobenega koraka, saj vsak nadaljnji vodi do še večjega razvajanja brbončic.
Sesekljamo česen in čebulo. Nastrgamo parmezan. Suho prepražimo mandljeve lističe.
Šparglje očistimo, odstranimo spodnji, trši del. Osem špargljev prihranimo, ostale narežemo na manjše koščke (razen vršičkov, te ločimo, ker jih bomo dodajali čisto na koncu).
Pripravimo jušno osnovo: Zavremo 750 ml vode in v njej raztopimo 8 g jušne osnove Herbamare.
Namočen riž odcedimo in temeljito speremo pod svežo vodo. Osušimo ga na kuhinjski krpi.
V loncu z debelejšim dnom raztopimo dve žlici masla in posteklenimo sesekljano čebulo, dodamo osušen riž in tudi tega pražimo, da postekleni. Na koncu dodamo še strt česen in, ko zadiši, prilijemo vino in kuhamo odkrito, dokler riž ne popije vse tekočine.
Nato prilijemo toliko jušne osnove, da ta pokrije ves riž. Na srednji temperaturi zopet kuhamo toliko časa, da riž popije vso tekočine, nato postopoma prilivamo novo. Občasno premešamo. Riž bo kuhan v približno pol ure.
Vmes sesekljamo peteršilj in nastrgamo lupinico limone. Oboje pomešamo s tremi žlicami olivnega olja in rahlo osolimo z zeliščno soljo Herbamare.
Pet minut pred koncem kuhanja riža vanj dodamo nasekljane šparglje.
Ločeno na ponvi z rebrastim dnom na žlici masla in olja prepražimo prihranjene cele šparglje.
Dve minuti pred koncem kuhanja v rižoto dodamo še špargljeve vršičke.
Ko je rižota kuhana, vanjo vmešamo preostalo maslo in nastrgan parmezan in jo začinimo s soljo in poprom.
Rižoto naložimo na ogrete krožnike in dodamo opečene cele šparglje. Posujemo z mandljevimi lističi. Jed na koncu pokapljamo še z zeliščno polivko.
Po želji okrasimo z užitnim spomladanskim cvetjem (npr. trobentice, marjetice, ognjič, mačehe, vrtnice).
Uživamo v vsakem grižljaju.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ob težavah, kot so kašelj, nahod, sinuzitis in kihanje pogosto pomislimo na prehlad ali alergijo na cvetni prah. Vendar pa težave lahko povzročajo tudi spore gliv, ki so v našem okolju zelo pogoste.
Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na izbor živil.
V razcvetu pomladi so tudi simptomi senenega nahoda najbolj izraženi. Tako se mnogo ljudi, ki trpijo za alergijskim rinitisom, rado jezi nad naravo. Pa vendar je prav ta tista, ki zna najbolje pomagati, če le znamo prisluhniti njenim nasvetom …
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.