background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Kremna rižota s šparglji

  • Čas:
  • Preprosto
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 4 osebe

Slastna kremna spomladanska rižota, ki jo lahko zaužijemo samostojno ali ob poljubni prilogi. Ne preskočite nobenega koraka, saj vsak nadaljnji vodi do še večjega razvajanja brbončic.

Sestavine

  • 750 g špargljev
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove Herbamare
  • 250 g riža (namakamo vsaj eno uro, lahko čez noč)
  • 150 ml belega vina
  • 100 g parmezana
  • 4 žlice masla
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 žlice mandljevih lističev
  • 2 mladi čebuli
  • 2 stroka česna
  • lupinica ene bio limone
  • šopek svežega peteršilja
  • 1 strok česna
  • sol in poper po okusu
  • zeliščna sol Herbamare

Priprava:

Sesekljamo česen in čebulo. Nastrgamo parmezan. Suho prepražimo mandljeve lističe.

Šparglje očistimo, odstranimo spodnji, trši del. Osem špargljev prihranimo, ostale narežemo na manjše koščke (razen vršičkov, te ločimo, ker jih bomo dodajali čisto na koncu).

Pripravimo jušno osnovo: Zavremo 750 ml vode in v njej raztopimo 8 g jušne osnove Herbamare.

Namočen riž odcedimo in temeljito speremo pod svežo vodo. Osušimo ga na kuhinjski krpi.

V loncu z debelejšim dnom raztopimo dve žlici masla in posteklenimo sesekljano čebulo, dodamo osušen riž in tudi tega pražimo, da postekleni. Na koncu dodamo še strt česen in, ko zadiši, prilijemo vino in kuhamo odkrito, dokler riž ne popije vse tekočine.

Nato prilijemo toliko jušne osnove, da ta pokrije ves riž. Na srednji temperaturi zopet kuhamo toliko časa, da riž popije vso tekočine, nato postopoma prilivamo novo. Občasno premešamo. Riž bo kuhan v približno pol ure.

Vmes sesekljamo peteršilj in nastrgamo lupinico limone. Oboje pomešamo s tremi žlicami olivnega olja in rahlo osolimo z zeliščno soljo Herbamare.

Pet minut pred koncem kuhanja riža vanj dodamo nasekljane šparglje.

Ločeno na ponvi z rebrastim dnom na žlici masla in olja prepražimo prihranjene cele šparglje.

Dve minuti pred koncem kuhanja v rižoto dodamo še špargljeve vršičke.

Ko je rižota kuhana, vanjo vmešamo preostalo maslo in nastrgan parmezan in jo začinimo s soljo in poprom.

Rižoto naložimo na ogrete krožnike in dodamo opečene cele šparglje. Posujemo z mandljevimi lističi. Jed na koncu pokapljamo še z zeliščno polivko.

Po želji okrasimo z užitnim spomladanskim cvetjem (npr. trobentice, marjetice, ognjič, mačehe, vrtnice).

Uživamo v vsakem grižljaju.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Alergijsko vnetje oči

Imate rdeče, srbeče oči, ki se vam pretirano solzijo, ob tem pa vas spremljata še občutek tujka v očesu ter otekle veke? Morda vam nagaja alergijski konjunktivitis.

Tako si lahko pomagate ...

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam