background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jesenska pita s kostanjem, bučo in lososom

  • Priprava:
    Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 6 oseb
  • Prep: 120 min
  • Srednje zahtevno
  • za 6 oseb

Topla jesenska jed s popolno kombinacijo domačih jesenskih dobrot in lososa. Priprave se je najbolje lotiti ob koncu tedna, ko imamo več časa za kuhanje in uživanje v pripravljenem obroku. Dober tek.

Sestavine

Testo (za pekač premera 28 cm):

  • 50 ml belega vina
  • ¼ žličke zeliščne soli (npr. Herbamare)
  • 80 ml olivnega olja
  • 175 g polnozrnate moke
  • 50 g nastrganega sira grojer

Nadev:

  • 800 g zimske bučke (npr. buternut)
  • ½ žličke semen janeža
  • ½ žličke črnih gorčičnih semen
  • 1 žlička semen koriandra
  • 1 žlička zeliščne soli (npr. Herbamare)
  • 2 žlici bučnih semen
  • 2 žlici praženih semen ajde
  • 100 g kuhanega, olupljenega kostanja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 g dimljenega lososa

Preliv:

  • 1 veliko jajce
  • 100 g kisle smetane
  • 1 ščepec žafranovih nitk
  • zeliščna sol (npr. Herbamare)
  • sveže mleti črni poper

Najprej pripravimo testo. V skodelici zmešamo vino (lahko nadomestimo z vodo), olivno olje in zeliščno sol in tekočino dodamo mešanici moke in sira. Zamesimo testo (po potrebi dodamo še moke), ki naj eno uro počiva na hladnem.

Nato namastimo pekač in ga obložimo z razvaljanim testom. Testo ob robovih privihamo navzgor in ga po dnu večkrat prebodemo z vilicami. Tako pripravljeno še za pol ure postavimo na hladno.

Iz naštetih sestavin pripravimo gladek preliv.

V terilniku stremo zeliščno sol skupaj s semeni janeža, gorčice in koriandra. Bučo narežemo na kocke in jo pomešamo z začimbami, bučnimi semeni, praženimi zrni ajde, kostanjem in oljem. Mešanico pečemo v pečici približno pol ure, da se buče zmehčajo. Nato jo nekoliko ohladimo.

Kostanj nekoliko pretlačimo. Losos narežemo na tanjše rezance in ga skupaj s prelivom dodamo pečeni mešanici. S tako pripravljenim nadevom obložimo pripravljeno testo in pito pečemo 25-30 minut na 180 stopinj Celzija.

Postrežemo z zeleno solato.

Avtorica recepta: Andrea Pauli (vir: www.avogel.ch)
Prevod: Sabina Topolovec

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Železo je nujni element, ki omogoča, da vdihan kisik lahko za življenje tudi uporabimo. Preberite, katere so poglavitne naloge železa, ter kako poskrbimo za učinkovito preskrbo telesa z njim.

Brez diha ni življenja, brez železa prav tako!

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.