Topla jesenska jed s popolno kombinacijo domačih jesenskih dobrot in lososa. Priprave se je najbolje lotiti ob koncu tedna, ko imamo več časa za kuhanje in uživanje v pripravljenem obroku. Dober tek.
Najprej pripravimo testo. V skodelici zmešamo vino (lahko nadomestimo z vodo), olivno olje in zeliščno sol in tekočino dodamo mešanici moke in sira. Zamesimo testo (po potrebi dodamo še moke), ki naj eno uro počiva na hladnem.
Nato namastimo pekač in ga obložimo z razvaljanim testom. Testo ob robovih privihamo navzgor in ga po dnu večkrat prebodemo z vilicami. Tako pripravljeno še za pol ure postavimo na hladno.
Iz naštetih sestavin pripravimo gladek preliv.
V terilniku stremo zeliščno sol skupaj s semeni janeža, gorčice in koriandra. Bučo narežemo na kocke in jo pomešamo z začimbami, bučnimi semeni, praženimi zrni ajde, kostanjem in oljem. Mešanico pečemo v pečici približno pol ure, da se buče zmehčajo. Nato jo nekoliko ohladimo.
Kostanj nekoliko pretlačimo. Losos narežemo na tanjše rezance in ga skupaj s prelivom dodamo pečeni mešanici. S tako pripravljenim nadevom obložimo pripravljeno testo in pito pečemo 25-30 minut na 180 stopinj Celzija.
Postrežemo z zeleno solato.
Avtorica recepta: Andrea Pauli (vir: www.avogel.ch)
Prevod: Sabina Topolovec
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.