Če imate na vrtu še kaj kumaric, te lahko vložite malo drugače. Mlečno kislinsko fermentirane se bodo odlično podale k vašemu najboljšemu sendviču. In kar je najboljše – tako pripravljene so prava zakladnica probiotikov in dragocenega vitamina K.
V kozarce tesno naložimo kumarice in rezine česna. Potresemo s poprom, koriandrovimi semeni in svežim koprom. Vsebino, ki naj sega nekje do štirih petin kozarca, obtežimo.
Mešanico vode, soli in Molkosana prelijemo preko kumaric. Slanica naj sega približno dva centimetra preko kumaric.
Kozarec prekrijemo s čisto krpo ali le nežno zapremo, da se bo med fermentacijo lahko sproščal ogljikov dioksid. Na toplem mestu ga pustimo 5-7 dni, nato ga premestimo na hladno (približno 16 stopinj Celzija), kjer se bo postopek fermentacije nadaljeval. Ko bo ta končana in ne opazimo več mehurčkov, kozarec obrišemo in dobro zapremo. Hranimo ga na hladnem, vsebino pa zaužijemo v približno pol leta.
Nasvet: Namesto kumaric lahko uporabimo tudi drugo čvrsto zelenjavo. Fermentirana zelenjava ugodno deluje na črevesno floro, posledično krepi tudi naš imunski sistem.
Avtorica recepta: Heike Mühldorfer (vir: www.avogel.ca)
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.