Če imate na vrtu še kaj kumaric, te lahko vložite malo drugače. Mlečno kislinsko fermentirane se bodo odlično podale k vašemu najboljšemu sendviču. In kar je najboljše – tako pripravljene so prava zakladnica probiotikov in dragocenega vitamina K.
V kozarce tesno naložimo kumarice in rezine česna. Potresemo s poprom, koriandrovimi semeni in svežim koprom. Vsebino, ki naj sega nekje do štirih petin kozarca, obtežimo.
Mešanico vode, soli in Molkosana prelijemo preko kumaric. Slanica naj sega približno dva centimetra preko kumaric.
Kozarec prekrijemo s čisto krpo ali le nežno zapremo, da se bo med fermentacijo lahko sproščal ogljikov dioksid. Na toplem mestu ga pustimo 5-7 dni, nato ga premestimo na hladno (približno 16 stopinj Celzija), kjer se bo postopek fermentacije nadaljeval. Ko bo ta končana in ne opazimo več mehurčkov, kozarec obrišemo in dobro zapremo. Hranimo ga na hladnem, vsebino pa zaužijemo v približno pol leta.
Nasvet: Namesto kumaric lahko uporabimo tudi drugo čvrsto zelenjavo. Fermentirana zelenjava ugodno deluje na črevesno floro, posledično krepi tudi naš imunski sistem.
Avtorica recepta: Heike Mühldorfer (vir: www.avogel.ca)
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Modrost najstarejših plemen veli, da moramo za naš planet skrbeti, kot da nam je zaupan v začasno rabo, saj je tudi namenjen našim potomcem. Eden največjih grehov sodobnega časa je zagotovo plastika, saj nas spremlja na vsakem koraku.
Zaradi vlažnih pogojev so vnetja ušes pogosta, saj voda, ujeta v ušesih, odstranjuje ušesno maslo in razmehča kožo sluhovodov. To pa so idealni pogoji za vdor bakterij v kožo.
Končno pričakovani dopust, a kaj, ko načrte prekine migrena! Namesto na ležalniku dneve preživljate v zatemnjeni hotelski sobi, kjer si želite samo miru.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.