background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Mandarinin šarkelj z jagodičevjem

  • Čas:
  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Zelo sočen, dišeč in mehak. Napolni s svetlobo in ljubeznijo tistega, ki ga pripravlja. Preizkusite.

Sestavine

  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 85 g olja
  • 250 g svetlega trsnega sladkorja
  • 500 g svetle pirine moke
  • 6 srednje velikih mandarin
  • dve pesti poljubnega jagodičevja (svežega ali zamrznjenega)
  • 5 kapljic eteričnega olja mandarine (obvezno ekološkega in certificiranega za prehrano)
  • 1 vinski kamen
  • začimbe: pol žličke vanilje, 1 žlička kardamoma, 1 žlička ingverja v prahu

Jajci penasto stepemo s sladkorjem.

Mandarine olupimo (odstranimo tudi čim več bele kožice) in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom. Maslo stopimo in vanj vmešamo olje in vse začimbe.

Oboje dodamo stepeni jajčni zmesi in previdno vmešamo z ročno metlico. Na koncu na enak način primešamo še moko, ki jo presejemo skupaj z vinskim kamnom. Testo pečemo v modelu za šarkelj, ki ga dobro namastimo z maslom. V model najprej damo polovico testa, to posujemo z jagodičevjem, nato pa prekrijemo z ostalo polovico testa.

Pečemo pri 180 stopinjah dobro uro (preverimo z zobotrebcem, da je testo zares pečeno).

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam