background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Brezglutenski skutin kolač z jagodičevjem

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za velik pekač
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za velik pekač

Različica priljubljenega skutinega peciva, pripravljena s sveže mleto proseno moko.

Sestavine

Testo:

  • 4 jajca
  • 200 g svetlega trsnega sladkorja
  • 350 g prosene moke (najbolje – sveže mlete)
  • 1 vinski kamen (nadomestek za pecilni prašek)
  • 100 g masla
  • 100 ml mleka
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • 1 žlička kardamoma
  • noževa konica sveže mletega muškatnega oreščka
  • ½ žličke vanilje
  • ½ žličke galganta

Skutin nadev:

  • 500 g sladke zrnate skute
  • 200 g grškega jogurta
  • 2 jajci
  • 100 g svetlega trsnega sladkorja
  • 50 g razpuščenega masla
  • 35 g koruznega škroba
  • 2 žlici ruma
  • 1 žlička vanilje
  • nastrgana lupinica pol bio limone
  • 500 g poljubnega svežega (ali odtaljenega) jagodičevja

Najprej pripravimo testo. Jajca penasto stepemo s sladkorjem. Razpustimo maslo in vanj dodamo vse začimbe. V spenjene rumenjake ročno vmešamo vse ostale sestavine. Za skutin nadev s paličnim mešalnikom v gladko maso pomešamo vse, razen jagodičevja.

Pekač v velikosti pečice obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo plast testa. Čez to prelijemo skutin nadev, nato pa obe plasti rahlo pomešamo z vilico, da se nekoliko prepleteta. Po vrhu posujemo poljubno jagodičevje.

Pečemo pri 180 stopinjah 30-40 min. Pečen kolač ohladimo, narežemo na kocke in po želji posujemo s sladkorjem v prahu (priporočam brezin sladkor).

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam