background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Čičerikina spomladanska divja rižota

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 4 osebe

Ko kuhamo iz preprostih sestavin, za to porabimo manj časa, pa še želodca ne obremenimo preveč. Manj je več. Telo pa s to jedjo dobi vse, kar potrebuje.

Sestavine

  • 100 g suhega čičerikinega zrnja (namakamo čez noč)
  • 100 g polnovrednega riža (namakamo čez noč)
  • 1 čebula
  • 500 g poljubne zelenjave (npr. koromač, korenček, zelena, paprika, bučke …)
  • 2 l posoda svežih koprivnih vršičkov
  • 1 velik šopek drobnjaka
  • pest drugih svežih divje raslih rastlin (npr. regačica, mladi listi ivanjščice, rmana, bukve, …)
  • zeliščna sol Herbamare

Čičeriko odcedimo, temeljito speremo in v sveži vodi skuhamo do mehkega. Na začetku kuhanja dodamo lovorjev list, proti koncu kuhanja pa nekaj kumine in šetraja. Solimo, ko je kuhana.

Ločeno skuhamo polnovreden riž. Namočenega odcedimo, temeljito speremo in skuhamo v sveži vodi. Tudi riž solimo na koncu.

Čebulo prepražimo na malo maščobe in dodamo drugo zelenjavo. Ko je ta prepražena, ji dodamo še skuhana riž in čičeriko. Kuhamo približno 5 minut. Tik preden je cela jed gotova, v rižoto dodamo še sesekljane vršičke kopriv in drugih divje raslih rastlin. Po okusu začinimo in takoj postrežemo. Ko je jed že na krožniku, izdatno potresemo še s svežim drobnjakom.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Zdravila, registrirana zdravila, dopolnila – kako vedeti, kaj izbrati?

Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.

Kaj izbrati, da bo zares delovalo?

Sanji Lončar v slovo

Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.

(1965–2025)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam