V Angliji za božič tradicionalno pripravljajo pečenko z gobicami in listnatim testom, mi pa bomo v tokratnem receptu meso zamenjali z žarečo bučno sredico.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
Bučo očistimo in jo prerežemo po dolžini. Odstranimo seme in olupimo obe polovici.
Del buče nad semenjem odrežemo in ta del narežemo na rezine. Oba večja in polna dela buče ter rezine buče prelijemo z olivnim oljem, začinimo s soljo in poprom in v pečici pečemo pol ure. Nato na pekač dodamo še orehe in jih pečemo 5 minut.
V ponvi na malo maščobe prepražimo sesekljano šalotko, dodamo sesekljane šampinjone in tik preden so gotovi, še sesekljan česen, timijan in sojino omako. Maso nato nekoliko ohladimo, nato pa jo drobno zmeljemo v mešalniku. Pred mešanjem ji dodamo še senf, sol, poper, orehe in pečene rezine buče. Zmiksano maso ohladimo.
Špinačo v čisto malo vode kuhamo le toliko, da oveni.
Razvaljamo prvo plast testa in po sredini v pasu približno 8 cm razporedimo dve tretjini pripravljenega nadeva. Ob robovih pustimo nekaj praznega prostora. Po tem razporedimo kuhane liste špinače in na to položimo obe zapečeni polovici buče s hrbtno stranjo navzgor. Po vrhu razmažemo preostalo maso. Čez to položimo razvaljano drugo polovico testa. Presežek testa odrežemo, robove pa z vseh strani potlačimo z vilico. Presežek testa lahko po želji oblikujemo v trakove in z njim okrasimo vrh naše »pečenke«.
Pripravljeno »pečenko« sedaj po vrhu še nekajkrat zarežemo, da bo lažje izhajal zrak in jo premažemo z mlekom.
Pečemo približno 45 minut, da se testo lepo obarva.
Video postopek priprave si lahko ogledate tudi tukaj.
Vir: wearesivegan.com
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.