background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jesenska rižota z bučo, špinačo in žajbljem

  • Čas:
  • preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • preprosto
  • Za 4 osebe

Barvita, kremasta, nasitna. Rižote lahko pripravljamo na tisoč načinov. Najboljša pa je gotovo tista, ki jo z ljubeznijo pripravimo iz svežih sestavin z domačega vrta.

Sestavine

  • 250 g dolgozrnatega riža
  • 1 srednje velika buča maslenka
  • 20 lističev svežega žajblja
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlička semen koromača
  • 1 žlička soli
  • sveže mleti črni poper
  • 1 manjša šalotka
  • ¼ žličke kurkume
  • 2 dcl suhega belega vina
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (npr. Herbamare)
  • 2 žlici soka limone
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 pesti sveže špinače

Riž temeljito operemo in namakamo vsaj eno uro. Potem ga temeljito speremo in odcedimo.

Bučo očistimo (lupljenje ni potrebno) in jo narežemo na manjše kocke. Sesekljamo deset lističev žajblja, 1 strok česna in čebulo. Dodamo k buči, skupaj z žličko zdrobljenih koromačevih semen, 2 žlicama olja, soljo in poprom. Vse skupaj pomešamo in razporedimo po pekaču. Pečemo pri 180 stopinjah približno 20 minut (žar z ventilatorjem, da se buča nekoliko zapeče).

Na olju prepražimo preostalo količino sesekljanih žajbljevih lističev. Odstranimo iz posode in prihranimo za posip na koncu. V isto posodo sedaj dodamo sesekljano šalotko in kurkumo in prepražimo. Nato dodamo odcejen riž in ga pražimo približno 1 minuto. Prilijemo vino, posolimo in kuhamo odprto, dokler riž ne vpije tekočine. Nato pričnemo postopoma dodajati pripravljeno vrelo jušno osnovo. Vsakič kot riž popije juho, prilijemo novo zajemalko. Vmes večkrat premešamo. Ko je kuhan, mu dodamo sesekljano špinačo, ki jo kuhamo le toliko, da ovene. Nato dodamo še strt česen, limonin sok in pečeno bučo in kuhamo še eno minuto.

Jed potresemo s praženim žajbljem in postrežemo s svežo solato.

Navdih za recept: waresovegan.com

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Lipoprotein (a) naj bi bil bolj merodajen pokazatelj obolenja arterijskega ožilja (s tem pa tudi nevarnosti možganske kapi) kot meritev LDL holesterola.

Tihi napovedovalec možganske kapi

Se bliža menopavza?

Je krivo toplejše obdobje? So temperature preprosto previsoke? Kaj pa stres v službi – je ta kriv? Zakaj vas iznenada obliva, ko pa ste zdrave, sijoče in v top formi? Je možno, da prihaja menopavza? Poglejmo, s katerimi znaki napoveduje svoj prihod.

Tisoč obrazov ...

Krepitev ven v spomladanskem času

Imate čez poletje običajno težave s težkimi, utrujenimi in pogosto otečenimi nogami? Kaj lahko že spomladi naredimo, da to poletje ne bo tako oz. da bodo težave blažje?

Ukrepi od A do Ž

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam