background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jesenska rižota z bučo, špinačo in žajbljem

  • Čas:
  • preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • preprosto
  • Za 4 osebe

Barvita, kremasta, nasitna. Rižote lahko pripravljamo na tisoč načinov. Najboljša pa je gotovo tista, ki jo z ljubeznijo pripravimo iz svežih sestavin z domačega vrta.

Sestavine

  • 250 g dolgozrnatega riža
  • 1 srednje velika buča maslenka
  • 20 lističev svežega žajblja
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlička semen koromača
  • 1 žlička soli
  • sveže mleti črni poper
  • 1 manjša šalotka
  • ¼ žličke kurkume
  • 2 dcl suhega belega vina
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (npr. Herbamare)
  • 2 žlici soka limone
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 pesti sveže špinače

Riž temeljito operemo in namakamo vsaj eno uro. Potem ga temeljito speremo in odcedimo.

Bučo očistimo (lupljenje ni potrebno) in jo narežemo na manjše kocke. Sesekljamo deset lističev žajblja, 1 strok česna in čebulo. Dodamo k buči, skupaj z žličko zdrobljenih koromačevih semen, 2 žlicama olja, soljo in poprom. Vse skupaj pomešamo in razporedimo po pekaču. Pečemo pri 180 stopinjah približno 20 minut (žar z ventilatorjem, da se buča nekoliko zapeče).

Na olju prepražimo preostalo količino sesekljanih žajbljevih lističev. Odstranimo iz posode in prihranimo za posip na koncu. V isto posodo sedaj dodamo sesekljano šalotko in kurkumo in prepražimo. Nato dodamo odcejen riž in ga pražimo približno 1 minuto. Prilijemo vino, posolimo in kuhamo odprto, dokler riž ne vpije tekočine. Nato pričnemo postopoma dodajati pripravljeno vrelo jušno osnovo. Vsakič kot riž popije juho, prilijemo novo zajemalko. Vmes večkrat premešamo. Ko je kuhan, mu dodamo sesekljano špinačo, ki jo kuhamo le toliko, da ovene. Nato dodamo še strt česen, limonin sok in pečeno bučo in kuhamo še eno minuto.

Jed potresemo s praženim žajbljem in postrežemo s svežo solato.

Navdih za recept: waresovegan.com

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.