background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jesenska rižota z bučo, špinačo in žajbljem

  • Čas:
  • preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • preprosto
  • Za 4 osebe

Barvita, kremasta, nasitna. Rižote lahko pripravljamo na tisoč načinov. Najboljša pa je gotovo tista, ki jo z ljubeznijo pripravimo iz svežih sestavin z domačega vrta.

Sestavine

  • 250 g dolgozrnatega riža
  • 1 srednje velika buča maslenka
  • 20 lističev svežega žajblja
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlička semen koromača
  • 1 žlička soli
  • sveže mleti črni poper
  • 1 manjša šalotka
  • ¼ žličke kurkume
  • 2 dcl suhega belega vina
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (npr. Herbamare)
  • 2 žlici soka limone
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 pesti sveže špinače

Riž temeljito operemo in namakamo vsaj eno uro. Potem ga temeljito speremo in odcedimo.

Bučo očistimo (lupljenje ni potrebno) in jo narežemo na manjše kocke. Sesekljamo deset lističev žajblja, 1 strok česna in čebulo. Dodamo k buči, skupaj z žličko zdrobljenih koromačevih semen, 2 žlicama olja, soljo in poprom. Vse skupaj pomešamo in razporedimo po pekaču. Pečemo pri 180 stopinjah približno 20 minut (žar z ventilatorjem, da se buča nekoliko zapeče).

Na olju prepražimo preostalo količino sesekljanih žajbljevih lističev. Odstranimo iz posode in prihranimo za posip na koncu. V isto posodo sedaj dodamo sesekljano šalotko in kurkumo in prepražimo. Nato dodamo odcejen riž in ga pražimo približno 1 minuto. Prilijemo vino, posolimo in kuhamo odprto, dokler riž ne vpije tekočine. Nato pričnemo postopoma dodajati pripravljeno vrelo jušno osnovo. Vsakič kot riž popije juho, prilijemo novo zajemalko. Vmes večkrat premešamo. Ko je kuhan, mu dodamo sesekljano špinačo, ki jo kuhamo le toliko, da ovene. Nato dodamo še strt česen, limonin sok in pečeno bučo in kuhamo še eno minuto.

Jed potresemo s praženim žajbljem in postrežemo s svežo solato.

Navdih za recept: waresovegan.com

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam