Ljubitelji eksotične kuhinje in okusov boste navdušeni nad ribjo juho z veliko zelenjave in začimb. Juha vsebuje obilje protibolečinskih in protivnetnih sestavin, kot so ingver, čili in losos.
Ingver in česen olupimo, čili očistimo semen in vse drobno sesekljamo.
Kolerabico in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Korenje prav tako očistimo, olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Gobicam odstranimo stebla, klobuke pa narežemo na polovice ali četrtine. Losos narežemo na približno 2 cm velike kocke.
V loncu segrejemo obe vrsti maščobe in na njej prepražimo sesekljane ingver, česen, čili in lovorjev list. Nato dodamo korenje in kolerabico in na hitro podušimo. Dodamo še krompir, zalijemo z jušno osnovo in polovico sojine omake. Ko zavre, kuhamo še približno 10 minut.
V juho nato dodamo koščke lososa in šitake ter rožmarin, ponovno zavremo in kuhamo še približno 10 minut. Začinimo s preostankom sojine omake (po okusu) in sokom limete.
Še vročo juho postrežemo svežimi lističi koriandra* ali peteršilja, po želji dodamo v vsak krožnik še 1 žlico praženih semen sezama (prepražimo jih na ponvi brez maščobe).
*Svež koriander je zelo značilen za azijsko kuhinjo in ima močno aromo, ki v našem okolju ni vsakomur všeč. Nadomestite ga lahko s peteršiljem, čeprav ima ta povsem drugo aromo.
Navdih za recept: arthroseportal.com
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.