background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Aromatična juha z lososom in azijskim pridihom

  • Čas:
  • Preprosto
  • 3 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 3 osebe

Ljubitelji eksotične kuhinje in okusov boste navdušeni nad ribjo juho z veliko zelenjave in začimb. Juha vsebuje obilje protibolečinskih in protivnetnih sestavin, kot so ingver, čili in losos.

Sestavine

  • 20 g svežega ingverja
  • 1 strok česna
  • 0,5 rdečega čilija
  • 1 lovorov list
  • 1 manjša nadzemna kolerabica
  • 2 srednje velika krompirja
  • 150 g korenja
  • 100 g gobic šitak
  • 150 g lososa (file)
  • 1 vejica rožmarina
  • 5 vejic koriandra (ali peteršilja)
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 2 čajni žlički sezamovega olja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 5 žlic sojine omake
  • 3 čajne žličke limetinega soka
  • 3 žlice semen sezama

Ingver in česen olupimo, čili očistimo semen in vse drobno sesekljamo.

Kolerabico in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Korenje prav tako očistimo, olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Gobicam odstranimo stebla, klobuke pa narežemo na polovice ali četrtine.  Losos narežemo na približno 2 cm velike kocke.
V loncu segrejemo obe vrsti maščobe in na njej prepražimo sesekljane ingver, česen, čili in lovorjev list. Nato dodamo korenje in kolerabico in na hitro podušimo. Dodamo še krompir, zalijemo z jušno osnovo in polovico sojine omake. Ko zavre, kuhamo še približno 10 minut.
V juho nato dodamo koščke lososa in šitake ter rožmarin, ponovno zavremo in kuhamo še približno 10 minut. Začinimo s preostankom sojine omake (po okusu) in sokom limete.

Še vročo juho postrežemo svežimi lističi koriandra* ali peteršilja, po želji dodamo v vsak krožnik še 1 žlico praženih semen sezama (prepražimo jih na ponvi brez maščobe).

*Svež koriander je zelo značilen za azijsko kuhinjo in ima močno aromo, ki v našem okolju ni vsakomur všeč. Nadomestite ga lahko s peteršiljem, čeprav ima ta povsem drugo aromo.

Navdih za recept: arthroseportal.com

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam