background

(Ne)smiselnost odstranjevanja pajkastih žilic

Pajkaste žilice

Pajkaste žile so pajkasto razvejane rdeče, vijolično ali modro obarvane zelo tanke venske žilice, vidne tik pod kožo. Gre za poškodovane drobne vene, ki imajo nalogo, da iz tkiv preko kapilar prevzemajo in prenašajo kri siromašno s kisikom in hranili naprej do večjih ven.

Najbolj pogosto pajkaste žilice najdemo na nogah in obrazu tam, kjer je koža najtanjša ali tam, kjer so žilice najbližje pod površjem kože. Pojavljajo se tako pri ženskah, kot pri moških, a so pri nežnem spolu pogostejše. Mnoga dekleta se z njimi prvič srečajo že pri dvajsetih letih ali celo prej, v času pubertete. Število pajkastih žilic se običajno s staranjem povečuje. S staranjem postajajo tudi vse bolj vidne, saj se koža tanjša.

So pajkaste žile le estetski problem?

V primerjavi s krčnimi žilami pajkaste žilice same po sebi niso boleče, niti ne povzročajo kakšnih drugih čutno zaznavnih težav, so pa za mnoge ženske estetski problem. To je tudi razlog, da se odločajo za odstranitev pajkastih žilic. Toda ali so te res samo estetski problem? Kaj pa če naznanjajo, da je z našim krvožilnim sistemom nekaj narobe? Poglejmo zato, kaj pajkaste žile povzroča.

Pajkaste žilice lahko nastanejo zaradi poškodbe npr. med drugim zaradi padca, udarca, poškodbe kože, nošenja očal na obrazu, agresivne nega kože obraza, nekakovostne kozmetike in sončnih opeklin.

Lahko pa so tudi znak slabe prekrvavitve nog zaradi težav z venami. Težave z venami imate med drugim lahko zaradi konstantnega stoječega ali sedečega dela, dehidracije, debelosti, hormonskih sprememb (puberteta, nosečnost, menopavza, hormonske terapije), krvnega strdka ali drugih obolenj, pozne nosečnosti (zaradi te pritiska trebuha na vene) ter zaradi kroničnega zaprtja.

Torej, če so prisotne težave z venami, pajkaste žilice lahko nastanejo kot posledica le-teh. Vene s pomočjo zaklopk potiskajo venozno kri proti srcu. Če npr. zaklopke (zaradi obremenitve ali slabega stanja ven) ne tesnijo dobro, kri spolzi nazaj namesto naprej. Ker je pretok venozne krvi s tem oviran, se kri zadržuje v venah, kar povečuje pritisk v njih. Pritisk krvi se iz prizadete vene nadaljuje tudi na drobne venske žilice (venule, ki so velikosti ca. do 1 milimetra) in kapilare. Te se posledično pod pritiskom krvi razširijo in poškodujejo (počijo). S tem se na mestu pajkastih žilic poslabša tudi zbiranje in transport s kisikom in hranili osiromašene krvi naprej proti večjim venam in srcu. To seveda ovira optimalno preskrbo celic, ki jih te drobne žilice oskrbujejo.

 

 

 

 

 

 

Vir slika: https://en.wikipedia.org/wiki/Venule#/media/File:Capillaries.jpg

Ker je zgolj drobnih kapilar nekaj več kot 40 tisoč kilometrov v našem telesu, izguba funkcionalnosti nekaj teh žilic skupaj z venulami npr. zaradi poškodbe (udarca,…) ne bo takšen problem. Lahko jih bomo pogrešali tudi, če jih odstranimo, npr. s skleroterapijo ali laserjem.

Če je nastajanje pajkastih žilic povezano s težavami venskih žil, pa je zgolj estetsko odstranjevanje le teh vprašljivo, saj bodo nastajale vedno nove pajkaste žilice. Dobro je zato poiskati vzroke težav z venami in jih skupaj z že nastalimi posledicami čim prej odpraviti. Npr., če pajkaste žilice povzroča obremenjevanje ven zaradi debelosti, bomo s hujšanjem preprečili napredovanje težav z venami in s tem tudi nastajanje novih pajkastih žilic.

Skleroterapija

Pri tem postopku z iglo v drobno veno vbrizgajo močno koncentrirano slano raztopino ali kakšno drugo tekočino, ki povzroči propad drobnih žilic, s čimer se ustavi tudi pretok krvi preko njih. Da se doseže vse prizadete žilice, je potrebno od ca. 10 do 50 vbodov in ca. do 4 skleroterapije. Telo drobne žilice v treh do šestih tednih razgradi in absorbira, zaradi česar je koža spet lepega izgleda. A tako kot pri vsakem posegu so tudi tu lahko stranki učinki. Med njimi so npr. vnetje kože, alergija na vbrizgano sredstvo, nastanek strdka in nastanek rjavega obarvanja kože na mestih vboda z iglo. Obarvanje lahko vztraja nekaj mesecev ali pa ostane permanentno. Nekateri poročajo tudi o nastanku novih, še številčnejših pajkastih žilic na mestu skleroterapije. V kolikor se za ta poseg odločite, se prej dobro posvetujte o postopku in morebitnih posledicah.

Namig: Mnogi so si bolečo kožo nog in otekline po posegu blažili tudi z arniko. Ta pospešuje prekrvavitev, zmanjšuje otekline, vnetje in bolečine, modrica pa prej izzveni.

Preprečevanje pajkastih žilic

Zdrav način življenja - dobra hidracija, kakovostna hrana, redna telesna aktivnost na prostem, skrb za počitek in sprostitev od napornega dela, dovolj spanja in notranji mir, so osnova tudi za zdravje krvožilnega sistema. Lahko pa venskim žilam (tudi tistim najdrobnejšim – venulam in kapilaram) pomagamo še z mnogimi dodatnimi ukrepi.

Npr. kronično izpostavljanje močnemu soncu med drugim slabo vpliva na kolagen, kar lahko pripomore k nastanku ali poslabšanju pajkastih žilic. Zato se poleti preudarno nastavljajte sončku. Ko požanjete dovolj vitamina D preko sončnih žarkov, kožo ustrezno zaščitite z zaščitnimi kremami, obleko ali zadrževanjem v senci v času med 11. in 15. uro. Prav tako je potrebno kožo zaščititi tudi pred ekstremnim mrazom, saj tudi ta lahko poslabša pajkaste žilice npr. na obrazu. Izogibajte se tudi izpostavljanju ekstremnim temperaturam, npr. ob savnanju. Na obrazu je koža nežna, zato jo negujte z mlačno vodo in z nežnimi masažnimi gibi. Kozmetika za nego kože obraza in telesa naj bo le iz naravnih sestavin, bogatih z antioksidanti, vitamini, hialuronom…, ki podpirajo zdravje kože in drobnih žilic pod njo. Če nosite očala, naj bodo ta čim lažja, saj že teža očal lahko povzroči poškodbe drobnih žilic na obrazu.

V kolikor pa imate težave z venami, čim prej poskrbite za njihovo obvladovanje na naraven način, saj bo to bistveno prispevalo tudi k preprečevanju nastajanja novih pajkastih žilic.

Besedilo: Adriana Dolinar

Atrogel® gel

Deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine in okorelost sklepov ter izboljšuje njihovo gibljivost
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.