background

Kdaj nastopi menopavza?

Menopavza – kaj lahko pričakujete?

Menopavza je obdobje, v katera ženska običajno vstopi okoli 50. leta starosti. Gledano širše pa se spremembe v telesu pričnejo odvijati že precej prej.

Povedano preprosto menopavza predstavlja obdobje, ko se v ženskem telesu znižata vrednosti hormonov estrogena in progesterona. Gre za počasen, več let trajajoč proces, vse dokler ženska dokončno ne izgubi mesečnega perila. Menopavza tako predstavlja konec ženske rodne dobe.

Kdaj se vse skupaj prične odvijati?

V povprečju se menopavza pojavi med 45. in 55. letom starosti. Pri nekaterih ženskah se lahko pojavi tudi nekoliko prej, posebej če je to običajno znotraj ožjega sorodstva, pri nekaterih pa tudi kasneje. Zgodnjo menopavzo lahko sprožijo nekateri dejavniki, kot so kajenje, prekomerna telesna teža, etnični izvor in nekatere kronične bolezni. Prav zato je tako pomembno, da ženske že v mladosti pazijo na zdrav življenjski slog, da bo tudi druga pomlad lepa in igriva.

Kako veste, da je nastopila menopavza?

Vprašanje je precej zapleteno, saj lahko vsaka ženska to obdobje izkusi drugače. To pomeni, da bo tudi vaše obdobje menopavze nekaj povsem svojevrstnega.

Kljub temu se prve spremembe pri večini žensk pričnejo kazati v spremembi mesečnega perila. Menstruacija se spremeni. Postane lahko šibkejša ali močnejša ali se pojavlja v krajših ali daljših razdobjih kot prej. Spremeni se lahko tudi čas trajanja krvavitve, ki je zopet lahko bodisi krajši bodisi daljši od običajnega ali pa menstruacija izostane. Da je zadeva še bolj zapletena, se vse našteto lahko pojavlja tudi v različnih kombinacijah!

Menopavza pa se včasih prične tudi drugače. Pri nekaterih ženskah niso opazne spremembe pri menstruaciji, pojavijo pa se drugi simptomi, denimo oblivi vročine, slabo razpoloženje ali bolečine v sklepih.

Če ste ravno v obdobju, ko se menopavza običajno pojavi in ob tem občutite kaj od naštetega, je povsem verjetno, da ste v menopavzi tudi sami.

Menopavza je naraven proces in običajen del življenja. Nikakor ne gre za bolezen.

Zdravnika lahko sicer zaprosite za hormonsko testiranje, vendar tovrstni krvni testi niso prav zanesljivi, zlasti če še vedno imate menstruacijo.

Vsekakor pa posvet z zdravnikom ne bo odveč, če se vam simptomi značilni za menopavzo, pojavijo že zelo zgodaj, pred 45. letom. Morda gre za povsem druge težave, kot so prenizke vrednosti železa v krvi, morda je za težave krivo oslabljeno delovanje ščitnice, morda vam primanjkuje vitamina D …

Menopavza po obdobjih

Manj znana so posamična poimenovanja znotraj menopavze in sicer perimenopavza, menopavza in postmenopavza.

V prvem obdobju – perimenopavza – se že pojavljajo spremembe znotraj ravnovesja hormonov. Te običajno nastopijo že nekaj let preden ženska dokončno izgubi menstruacijo. Prav tako v tem obdobju že nastopijo prvi simptomi menopavze!

Uradno menopavza nastopi tedaj, ko je ženska vsaj eno leto brez menstruacije. V tem času ženski hormoni še naprej upadajo, kar tudi povzroča značilne simptome, ki se v tem obdobju pojavljajo.

Postmenopavza nastopi po dvoletnem izostanku menstruacije. Tedaj naj bi se tudi končno vzpostavilo hormonsko ravnovesje. In šele v tem času se simptomi postopoma umirijo, čeprav so pri nekaterih ženskah še vedno prisotni nekaj let.

Kako dolgo traja vse skupaj?

Vprašanje ni preprosto, ker je tudi čas trajanja menopavze od ženske do ženske lahko drugačen. Čas, ki preteče od prvih sprememb (ki jih morda niti ne opazite), pa do obdobja, ko ste brez mesečna perila dve leti, tako lahko traja od treh do nekje sedmih let.

Ali menopavza enako »udari« vse ženske?

Nikakor! Dejansko obstajajo ženske, ki z njo nimajo nikakršnih težav, spet druge občutijo le nekaj simptomov. Na drugi strani je seveda delež tistih, ki se sooča s precejšnjimi hormonskimi nihanji, posledično pa tudi raznovrstnimi težavami, precej velik. A obstaja dobra novica. Na to, kako se bo vaše telo odzvalo v menopavzi, v veliki meri odločate sami!

Priprava na menopavzo …

Poskrbite torej že v mladosti, da boste v svojih »najboljših« letih v polni formi. K temu v veliki meri pripomore uravnotežena prehrana, dovolj gibanja in zdrav življenjski slog nasploh. Hitreje kot se odločite zanj, na boljšem boste v menopavzi in nasploh kasneje v življenju.

Številna reklamna sporočila na vseh korakih prikazujejo sijoče, zdrave, energije polne ženske v vseh obdobjih življenja, a je to daleč od resnice. Vzemite jih zgolj kot vzpodbudo na poti do boljšega zdravja, ki ga kar v največji meri z obema rokama zgrabite sami. K sreči imate na voljo tudi »popravi izpit«, saj je narava naša stalna zaveznica. Pri simptomih menopavze, kot so nadležno potenje in vročinski oblivi, je to nedvomno žajbelj. Preizkusite njegovo moč v zdravilu Menoforce.

Ne pozabite, vsak korak na poti do bolj zdravega življenja šteje, ne glede na to, kdaj se zanj odločite. Pravi trenutek za nov začetek je - sedaj!

Besedilo: Sabina Topolovec

Preberite tudi: Sprehod skozi obdobja menopavze …

Menoforce® tablete

menoforce

Naravno obvladovanje težav v menopavzi
Več

Bioforce krema

Bioforce krema oz. »krema iz sedmih zelišč« je najbolj znana in priznana krema Alfreda Vogla. …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam