background

4 razlogi za večjo utrujenost med menstruacijo?

Dehidracija

Ste danes že spili dovolj vode? Če to berete dopoldne, je časa, da boste popili vseh osem kozarcev, še vedno dovolj. Dnevno je sicer priporočljivo spiti 2 litra vode, ob ostalih napitkih, kot so denimo kava ali čaj. Če je vroče, ste športno aktivni ali pod stresom, pa morda še kakšen kozarec več.

Ob dehidraciji namreč hitreje občutimo tudi utrujenost. Posledica dehidracije je tudi gostejša kri, kar slabo vpliva na cirkulacijo in prav zato je utrujenost večja težava. Tudi raziskave kažejo, da zaradi dehidracije hitreje občutimo utrujenost, smo slabše razpoloženi in si težje zapomnimo stvari. Osem kozarcev vode (najmanj) je najpreprostejša pot, da boste bolj polni energije, da bo koža zasijala, da ne boste nenehno hlepeli po prigrizkih, pa še prebava bo bolje stekla.

Hlepenje po sladkem

Dehidracija in neravnovesje hormonov imata za posledico tudi to, da si bolj želimo nezdrave hrane. Na žalost prav ta še bolj izčrpa zalogo energije. Posebej problematični so visoko predelani ogljikovi hidrati, kot so sladke pijače, pecivo, kruh, testenine in drugi izdelki iz bele moke. Vse to namreč povzroča hiter porast krvnega sladkorja. Ob taki hrani sprva občutimo naval energije, že kmalu pa je njena raven še nižje, kot je bila na začetku. Dodatno pa takšna hrana v telesu vzpodbuja vnetne procese, kar vpliva tudi na menstrualne krče in nečisto kožo.

Ogljikovi hidrati pa sami po sebi niso slabi, le izbrati je treba polnovredne in čim manj predelane. Polnozrnati kruh, semena in oreščki ter sadje, denimo, bodo telo oskrbeli s pomembnimi hranili in poskrbeli za boljše počutje.

Slabokrvnost

Če z mesečnim perilom izgubljate veliko krvi, lahko tudi to povzroča večjo utrujenost. Nekatere ženske izgubijo v tem času toliko krvi, da jim upadejo tudi zaloge železa in pojavi se slabokrvnost. Vsekakor bi bilo dobro, da to preverite laboratorijsko in po potrebi poskrbite za dodaten vnos železa. Ob večjih izgubah krvi ob menstruacijah so običajno potrebni dodatki. Poiščite takšne, ki se dobro absorbirajo in ne povzročajo prebavnih težav. Takšen je denimo Tonik z železom in vitamini Eiseblut, ki ga lahko brez recepta kupite v vsaki lekarni.

Več o pomenu zadostne preskrbe telesa z železom …

Slab spanec

In seveda, najbolj očitno, če v teh dneh slabše spite, je jasno, da ste tudi bolj utrujeni. Za slabši spanec so lahko krivi menstrualni krči, napenjanje, vznemirjenje zaradi dogodkov, ki ste jih doživljali čez dan, pa tudi slabe spalne navade. Predvsem slednje lahko z nekaj preprostimi ukrepi hitro spremenite in znatno izboljšate kakovost spanja. Posledično bodo tudi »tisti dnevi v mesecu« manj napeti …

Besedilo: Sabina Topolovec

Menoforce® tablete

menoforce

Naravno obvladovanje težav v menopavzi
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ene ženske v obdobju pred, med in po menopavzi skorajda nimajo težav, druge pa zaradi njih zelo trpijo, posebej poleti? Odgovor najdemo, če na težavo pogledamo celostno.

Ko se notranji vročini pridruži še zunanja

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam