background

Sprehod skozi obdobja menopavze …

Ob tem gre še vedno za tematiko, o kateri ne spregovorimo radi. Svoje težave zadržujemo v sebi in o njih le redko spregovorimo ali za mnenje ali nasvet povprašamo prijateljico ali znanko, ki je že šla skozi to obdobje. Preden menopavza zares nastopi, si to obdobje običajno težko zares predstavljamo, ne vemo, kaj pričakovati niti kako dolgo bodo morebitne težave prisotne. Ob tem se simptomi pri številnih ženskah pojavijo precej iznenada, brez predhodnih znakov se domala čez noč znajdemo v svetu, ki ga ne razumemo in ne poznamo.

V menopavzi se srečujemo s tremi glavnimi obdobji. Kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, ni vselej preprosto potegniti ločnice, kljub temu pa je koristno, če poznamo njihove osnove značilnosti.

Perimenopavza

Gre za prvo obdobje, v katerem se hormonsko ravnovesje prične spreminjati. Spremembe se običajno pojavijo že nekaj let pred dokončno izgubo mesečnega perila. Mnoge ženske v tem času že izkusijo posamezne simptome menopavze.

Menopavza

Po uradni doktrini se to obdobje prične, ko ženska dokončno izgubi menstruacijo. A ker tega ne vemo, dokler nekaj časa nismo brez nje, nam ta razlaga ne koristi prav veliko. Ženska naj bi vstopila v menopavzo, ko je eno leto brez menstruacije. V tem obdobju prihaja do nadaljnjega upadanja ženskih hormonov, kar tudi botruje pojavu simptomov menopavze.

Postmenopavza

Dve leti po prenehanju menstruacije naj bi ženska vstopila v obdobje postmenopavze. Sedaj naj bi se vzpostavilo novo hormonsko ravnovesje. Večina žensk bo občutila, da so se simptomi menopavze umirili, nekatere pa se bodo z njimi soočale še kar nekaj let po menopavzi.

Kakorkoli, v vsakdanjem življenju besedo menopavza običajno enačimo z vsemi tremi obdobji. V tem času vsako žensko zanima zlasti to, kako skozi to obdobje preiti s čim manj nadležnimi simptomi. Pri tem vas želimo podpreti tudi mi, znotraj Zdravstvenih novic A.Vogla. Srčno upamo, da vas z njimi opolnomočimo in pokažemo, da menopavza ni bolezen, temveč povsem normalno stanje, ki ga lahko ženske doživljamo zelo različno.

Zapisala: Sabina Topolovec

Menoforce® tablete

menoforce

Naravno obvladovanje težav v menopavzi
Več

Bioforce krema

Bioforce krema oz. »krema iz sedmih zelišč« je najbolj znana in priznana krema Alfreda Vogla. …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ene ženske v obdobju pred, med in po menopavzi skorajda nimajo težav, druge pa zaradi njih zelo trpijo, posebej poleti? Odgovor najdemo, če na težavo pogledamo celostno.

Ko se notranji vročini pridruži še zunanja

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam