background

Sirotka - krepčilna tekoča hrana, vedno bolj cenjena!

Večini ljudi se ob besedi sirotka nakremži obraz, saj se takoj spomnijo njenega okusa. Obenem pa jih tudi večina ve, kako koristna je sirotka. Sirotka je dandanes  dostopna vsepovsod, pri kmetu  oziroma na tržnici, v trgovini in nenazadnje tudi v lekarni, specializirani prodajalni in zeliščni trgovini.

11. Sirotka – krepčilna tekoča hrana

Kdaj je sirotka tista “ta prava?”

Sirotka nastane kot vzporedni izdelek pri proizvodnji sira in je najkakovostnejši proizvod iz mleka. Obstojnost sveže sirotke je podobna obstojnosti surovega mleka. Sveža sirotka je sladka, postopoma pa se začne kisati.

Skisana sirotka ni pokvarjena in se po lastnostih približuje kisavi, s še poudarjenimi razstrupljevalnimi in čistilnimi lastnostmi, vendar  obstane le kratek čas. Če sirotka greni ali ima neprijeten vonj, jo zavržemo.

Da bi se temu izognili, je znani švicarski ljudski zdravnik Alfred Vogel našel način, kako ohraniti sirotko s pomočjo fermentacije. Proizvedel je koncentrirano tekočino, ki ji je odstranil maščobe in beljakovine. Ta postopek je povečal količino koristne desnosučne mlečne kisline. Ker je vedel, da mlečne beljakovine in maščobe, prisotne v sirotki, lahko povzročijo alergijske odzive,  jih je s filtriranjem odstranil. Tako je nastala naravna koncentrirana, fermentirana sirotka Molkosan, ki jo imamo na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in trgovinah z zdravo prehrano. 

Kako koncentrirana fermentirana sirotka deluje?

Zaradi  visoke vrednosti desnosučne mlečne kisline, ki ustvarja optimalno okolje v črevesjuije zelo pomembna za delovanje koristnih črevesnih mlečnokislinskih bakterij.  Fermentirana sirotka spodbuja prebavo in presnovo, pomaga pri razgradnji maščob, zagotavlja dobro črevesno floro, jo obnavlja po uporabi antibiotikov, krepi vitalnost in imunski sistem.

Znano je, da je 70 odstotkov imunskega sistema v tankem in debelem črevesju. Zato je zdravje v veliki meri odvisno od zdravega črevesja.       

Pri zdravem človeku se črevesje prazni enkrat dnevno. Danes  mnoge mučijo težave z zaprtjem, pogoste pa so tudi druge črevesne težave in obolenja. Prehrana in navade, ki vladajo našemu času in prostoru povzročajo motnje v delovanju mikroflore črevesja, črevesje se poleni, neučinkovito izločanje odpadkov iz telesa pa povzroči vnetje in gnitje. To povzroča zastrupljanje celotnega telesa.

Rešite test in ugotovite kako zdrav je vaš prebavni sistem.