A.Vogel Blog

Domov / Indikacije / Kašelj

Kašelj

Kaj je kašelj

Kašelj je refleksni odziv na draženje v dihalih. Ko kašljamo, se grlo za kratek čas zapre. Prsni koš in trebušne mišice se stisnejo in potisnejo zrak iz pljuč, grlo pa se ponovno razpre. Z iztisnjenim zrakom se pri kašlju izločijo snovi, ki dražijo dihala.

Kašelj ima ključno vlogo pri obrambi telesa, ker očisti dihalne poti vse umazanije, prahu in tekočine, ki bi lahko škodljivo vplivala na pljuča.

Vzroki kašlja

Vzrok kašlja lahko ugotovimo, če vemo, kako dolgo že traja.

Pri večini ljudi, ki kašljajo, gre za akutni kašelj, ki se razvije kot posledica okužbe dihal (z virusi ali bakterijami), kot je to običajen prehlad, gripa, laringitis ali bronhitis. Akutni kašelj je lahko suh ali moker.

Kronični kašelj pri odraslih je v večini primerov posledica kajenja, astme ali nastane zaradi predpisanih zdravil. Tudi te vrste kašelj je lahko suh ali moker.

Pri otrocih lahko dolgotrajni kašelj pomeni resno stanje, kot je astma ali oslovski kašelj.

Kakorkoli že, če kašelj, za katerega ne poznamo vzroka, traja več kot 3 tedne, bodisi pri otrocih ali odraslih, se moramo posvetovati s svojim zdravnikom. Pri kadilcih vedno obstaja možnost, da je kašelj znak pljučnega raka, vendar se podobno stanje, čeprav redkeje, lahko pojavi tudi pri nekadilcih.

Vrste kašlja

Kašelj je lahko suh ali moker.

Suh kašelj se razvije zaradi okužbe ali vnetja grla in zgornjega dela dihal. Ker pri tem ne nastaja sluz, se imenuje neproduktivni ali suh kašelj. Najpogostejši vzrok za to vrsto kašlja je običajen prehlad ali gripa. Možgani prepoznajo vnetje v grlu kot tujek in ga s kašljem poskušajo odstraniti.

Pri mokrem kašlju pa v dihalih nastaja sluz. Ta nastane zaradi okužbe ali vnetja v spodnjem delu dihal. Pri mokrem kašlju nastane sluz, ki je prozorna ali bela. Če je zelena, pomeni, da so prisotne bakterije.

Zdravila proti kašlju

Poznamo različna zdravila za zdravljenje kašlja.

Eno od najenostavnejših je doma pripravljeno zdravilo iz medu in limone. Med pokrije stene grla in tako pomiri draženje.

Zeliščni pripravki, ki pomirjajo kašelj, vsebujejo bršljan, timijan in smrekove vršičke.

Nekateri ljudje dajejo prednost sinteznim zdravilom, ki ustavijo kašelj. Ta so na voljo v lekarnah.

Če kašelj traja dalj časa, se posvetujte s svojim zdravnikom, ker vam bo morda moral predpisati ustrezno zdravilo.

Na vsak način si moramo zapomniti, da kašelj ni bolezen, temveč le njen znak. Če se hočemo trajno znebiti kašlja, moramo zdraviti njegov vzrok (najpogosteje virusna ali bakterijska okužba).

Kako preprečimo kašelj

Vzrokov za kašelj je veliko. Če ga hočemo preprečiti, moramo poiskati njegov vzrok.

Nekatere razvade (npr. kajenje) lahko zelo povečajo možnosti za nastanek kašlja. Opustitev kajenja zmanjša ali celo odpravi kašelj v 94 % in to v štirih tednih.

Prevelika telesna teža, anoreksija in nezdrava prehrana s premalo gibanja povečajo možnost razvoja astme ali drugih težav z dihali, ki povzročajo nastanek kašlja.