background

Dieta in čiščenje črevesja – pot do zdravja in dobrega počutja

Da bi vzpostavili ravnotežje črevesne flore in iz telesa izločili presnovke (rečemo tudi »razstrupljanje« telesa), bo potrebna dieta in čiščenje črevesja. Saj veste – dieta je spremenjen način življenja in ne le “kura”.      

Nezdrava oziroma neprava dieta hitro povrne težave. Katera dieta je prava, oziroma kaj je potrebno upoštevati?

Dieta naj bi se začela z zajtrkom. Jedli naj bi več manjših obrokov dnevno in si vzeli čas za hrano. Prava dieta pomeni tudi pravilno kombiniranje živil in uživanje raznovrstne prehrane.  Dieta svetuje zmanjšanje  vnosa soli v telo, izogibanja ocvrti hrani, enostavnim ogljikovim hidratom (sladkarije, beli kruh, pecivo) in stresu. Dieta prepoveduje alkoholne pijače in gazirane sladke pijače. Dieta narekuje izbiro polnozrnatih izdelkov in dobrih maščob namesto slabih. Da bo dieta učinkovitejša, se vsak dan vsaj pol ure ukvarjajte s telesnimi aktivnostmi. Pri vsem tem ne pozabite na pitje vode, 2 do 3 litre na dan, telo mora biti hidrirano, saj le »napolnjena struga« odnaša nesnage!

Dieta s sirotko

Razstrupljevalno – krepčilna dieta s sirotko, ki traja 1- 3 tedne. Dnevno spijemo liter do dva sirotke, uživamo postno hrano in se veliko gibljemo. Sirotko pijemo po kozarcih in skupno količino razporedimo skozi dan. Sirotka dobro prečisti in obnovi telo. Tovrstna dieta s sirotko se izvaja v večih zdraviliščih v Švici, Avstriji in Nemčiji.     

Čiščenje črevesja je del razstrupljanja telesa.

Zakaj  je pomembno čiščenje črevesja?

Odpadni material, ki se zadržuje v črevesju dalj časa nam povzroča kar nekaj težav. Iz strupov v črevesju in gnitja nastaja vrsta črevesnih obolenj, iz katerih naj bi se ob prisotnih drugih dejavnikih  lažje razvil črevesni rak. Če strupi iz črevesja vstopijo v krvni obtok, lahko povzročijo težave tudi drugje v telesu. Zastajanje blata  zmanjša tudi sposobnost črevesja, da vsrka pomembne minerale in vitamine. Zaradi plasti odpadnega materiala na stenah črevesja se lahko upočasni normalno krčenje (peristaltika) črevesja, kar dodatno neugodno vpliva  na zaprtost in druge s tem povezane težave.

Čiščenje črevesja - osnovna higiena telesa:

Pijte dovolj vode in se aktivno gibljite, uživajte dovolj svežega sadja, zelenjave in vlaknin, če ste zaprti, se klistirajte. Normalno izpraznjenje črevesja je do 2-3 krat dnevno. Četudi se naše črevesje enkrat dnevno izprazni, ni nujno, da opravlja svojo funkcijo brezhibno. Priporočljivo je enkrat do dvakrat letno globinsko čiščenje črevesja z vodo, da se znebimo oblog in strupov, ki so se nam nabrali.  Za pravilno klistiranje preberite več člankov in se posvetujte v lekarnih oz. specializirani, zeliščni prodajalni.

Kaj je globinsko čiščenje črevesja?

Globinsko čiščenje črevesja, s pomočjo katerega lahko očistimo celotno debelo črevo, izvaja posebej za to usposobljena oseba. Čiščenje črevesja predstavlja del notranje higijene sodobnega človeka, na katero vsi pozabljamo. Debelo črevo je največje skladišče strupov, zato je čiščenje črevesja nujno. Čiščenje črevesja izboljša možnost razvoja koristnih črevesnih organizmov naše črevesne flore. Onesnaženo črevesje  je preveč kislo in pospešuje razvoj in obstoj bolezenskih organizmov.   

Rešite test in ugotovite kako zdrav je vaš prebavni sistem.