Leča je mnogostransko uporabna, rdeča pa še posebej hitro kuhana. Če jo skuhamo v naprej, je okusna solata nadvse hitro pripravljena.
Temeljito oprano lečo v neslani vodi kuhamo, dokler ne zavre, nato pa na majhnem ognju še deset minut. Posodo odstavimo z ognja in lečo pustimo stati v posodi še deset minut, nato zavržemo morebitno odvečno vodo.
Drobno sesekljano čebulo, papriko, česen in peteršilj pomešamo z nekaj olivnega olja in kisa. S pripravljenim solatnim prelivom in naštetimi začimbami prelijemo ohlajeno lečo.
Če želimo bolj pikantno različico, lahko peteršilj nadomestimo z lističi koriandra. Dodamo še nekaj svežega čilija, kurkume v prahu in ingverja (svežega ali v prahu). S takšnim prelivom jed dobi azijskih pridih.
Solato lahko tri dni hranimo v hladilniku.
Leča telo dobro oskrbi z energijo. Vsebuje veliko beljakovin rastlinskega izvora ter ogljikove hidrate. V njej je veliko vitamina B, ki je odličen za živčevje in koncentracijo. Vsebuje tudi nadpovprečno veliko cinka, ki ima osrednjo vlogo pri presnovi.
Vir: www.avogel.ch
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ob težavah, kot so kašelj, nahod, sinuzitis in kihanje pogosto pomislimo na prehlad ali alergijo na cvetni prah. Vendar pa težave lahko povzročajo tudi spore gliv, ki so v našem okolju zelo pogoste.
Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na izbor živil.
V razcvetu pomladi so tudi simptomi senenega nahoda najbolj izraženi. Tako se mnogo ljudi, ki trpijo za alergijskim rinitisom, rado jezi nad naravo. Pa vendar je prav ta tista, ki zna najbolje pomagati, če le znamo prisluhniti njenim nasvetom …
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.