background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Solata z rdečo lečo

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 2 osebi
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 2 osebi

Leča je mnogostransko uporabna, rdeča pa še posebej hitro kuhana. Če jo skuhamo v naprej, je okusna solata nadvse hitro pripravljena.

Sestavine

  • 100 g rdeče leče
  • zeliščni kis (količina po okusu)
  • olivno olje (količina po okusu)
  • ½ manjše čebule
  • ¼ rdeče paprike
  • 1 strok česna
  • peteršilj (količina po okusu)
  • poper, sol, kumin, sladka paprika
  • curry

Temeljito oprano lečo v neslani vodi kuhamo, dokler ne zavre, nato pa na majhnem ognju še deset minut.  Posodo odstavimo z ognja in lečo pustimo stati v posodi še deset minut, nato zavržemo morebitno odvečno vodo.

Drobno sesekljano čebulo, papriko, česen in peteršilj pomešamo z nekaj olivnega olja in kisa. S pripravljenim solatnim prelivom in naštetimi začimbami prelijemo ohlajeno lečo. 

Če želimo bolj pikantno različico, lahko peteršilj nadomestimo z lističi koriandra. Dodamo še nekaj svežega čilija, kurkume v prahu in ingverja (svežega ali v prahu). S takšnim prelivom jed dobi azijskih pridih.

Solato lahko tri dni hranimo v hladilniku.  


Leča telo dobro oskrbi z energijo. Vsebuje veliko beljakovin rastlinskega izvora ter ogljikove hidrate. V njej je veliko vitamina B, ki je odličen za živčevje in koncentracijo. Vsebuje tudi nadpovprečno veliko cinka, ki ima osrednjo vlogo pri presnovi.

Vir: www.avogel.ch

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Imunski sistem: Zakaj po petdesetem letu začne slabeti?

Stabilen imunski sistem je temelj našega zdravja. Vendar s staranjem organizma in pešanjem nekaterih fizioloških funkcij slabi tudi njegovo delovanje. 

Preberi več

Stres naš vsakdanji

Stres je postal neizogiben del sodobnega načina življenja in ga doživljamo skoraj vsi, ne glede na starost, poklic ali življenjske okoliščine

5 poti do manj stresa!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam