background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Sadne energijske ploščice

  • Čas:
  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Žitne ploščice niso namenjene le športnikom, temveč lahko v njih uživamo prav vsi. Že v sami pripravi, ki je nadvse preprosta. Rezultat je zdrav, hranljiv in polnovreden prigrizek.

Sestavine

  • 15 dag ovsenih kosmičev
  • 5 dag sezamovih semen
  • 5 dag kokosove maščobe
  • 20 dag poljubnega suhega sadja
  • 1/2 dcl tekočega sladila (npr. javorjev ali agavin sirup, zgoščen jabolčni sok,...)
  • mešanica začimb po okusu (ingver, cimet, piment, klinčki, kardamom, muškatni orešček,...)
  • voda od namakanja suhega sadja

Suho sadje namakamo nekaj ur v vodi, nato ga odcedimo in zmeljemo. Vodo od namakanja prihranimo. Na maščobi na kratko popražimo ovsene kosmiče in sezam. Dodamo tekoče sladilo in zmleto suho sadje in dobro premešamo. Po potrebi prilijemo malo vode od namakanja. Zmes mora biti zelo gosta, vendar še mazava.

Velik pekač prekrijemo s papirjem za peko in po njem enakomerno namažemo zmes (debelina približno 5 mm). Pečemo v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija, 30-45 minut. Nekoliko ohlajeno z ostrim nožem narežemo na ploščice.

Prirejeno po knjigi Božanske sladice

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam