background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Ovseno-pomarančne ploščice

  • Priprava:
    Čas:
  • Priprava
  • Za 12 ploščic
  • Prep: min
  • Priprava
  • Za 12 ploščic

Poznate občutek, ko se eno uro potite v telovadnici, nato pa zagrizete v slastno, domnevno zdravo žitno ploščico? Kot da bi športniki rabili toliko razvrednotenega sladkorja! Lahko pa si pripravimo svoje, ki si jih lahko privoščimo brez slabe vesti ...

Sestavine

  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 200 g izkoščičenih datljev
  • lupinica in sadež štirih manjših pomaranč
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička mletega janeža
  • 1/2 žličke mletega kardamoma
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • ščepec soli

Manjši pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko.

Datlje po potrebi nekaj časa namakamo v vodi (če so zelo suhi), nato jih odcedimo in skupaj s pomarančami in pomarančno lupinico sesekljamo v mešalniku. Dodamo začimbe, ščepec soli in ovsene kosmiče in mešamo, dokler ne nastane homogena, vlažna zmes.

Predenemo jo v pekač in pri 100 stopinjah Celzija sušimo približno dve uri. Ko se ohladi, narežemo na ploščice.

Ploščice po želji posujemo s kokosovimi kosmiči in okrasimo z rezino pomaranče.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam