background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Božični kolač

  • Čas:
  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Čokoladni kolač ob skodelici tople žitne kave je skoraj vedno popoln užitek, v božičnem času pa nas ogreje vse do srca. Zato ga ne pozabite podelite z ljudmi, ki jih imate najraje.

Sestavine

  • 250 g polnozrnate pšenične ali pirine moke
  • 100 g mletih praženih lešnikov
  • 1 zavitek vinskega kamna (naravni nadomestek za pecilni prašek)
  • 1 čajna žlička cimeta
  • ščepec mletih klinčkov
  • 2 žlici A. Vogel Bambu
  • 100 g čokoladnih mrvic
  • pol jedilne žlice kakava
  • 250 g masla
  • 250 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • 5 jajc
  • ¼ l rdečega vina (ali grozdnega soka)

Preliv:

  • 100 g črne čokolade (vsaj 70% delež kakava)
  • košček masla

V skledi pomešamo moko, lešnike, vinski kamen, cimet, klinčke, Bambu, čokoladne mrvice in kakav.

V drugi posodi penasto umešamo maslo, sladkor in jajca in postopoma dodajajte suho mešanico in vino.

Testo nadevamo v podolgovat in ozek pekač in pečemo približno eno uro na 190 stopinj. Ko je kolač pečen, ga zvrnemo iz pekača in pustimo, da se ohladi. Hladnega lahko po želji prelijemo s stopljeno čokolado, lahko pa ga ponudimo kar tako z nekaj stepene sladke smetane.

Dober tek!

Vir: www.avogel.ch

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam