background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Češnjev zavitek s pirino moko

  • Čas:
  • Zahtevnejše
  • za en pekač
  • Prep: min
  • Zahtevnejše
  • za en pekač

Le kdo ne zoba rad češenj? Najslajše so seveda prve in najboljše tiste, ki jih z drevesa ponesemo neposredno v lačna usta. Potem pa pride trenutek, ko se jih preprosto prenajemo, posebej, če je bila narava radodarna. In ker jih je treba zaužiti hitro, tuhtamo, kam s presežkom. Kompota nihče prav zares ne obožuje, marmelada iz češenj običajno tudi ni nek presežek (razen če jo ustrezno ne obogatimo, denimo, z meto) … Češnjev zavitek, ta pa se vedno prileže. Privoščimo si ga že danes.

Sestavine

  • 500 g polnozrnate pirine moke (čim bolj sveže)
  • 3 žlice olja
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 10 g nerafinirane nejodirane grobe morske soli (stremo jo v možnarju, da je sipka)
  • približno 350 g tople vode

Nadev:

  • 1 kilogram izkoščičenih češenj
  • ½ kg izkoščičenih višenj (če nimamo, dodamo več češenj)
  • sok dveh limon
  • 150 g masla
  • ca. ½ lončka pirinih drobtin
  • 3 dcl sladke smetane (najbolje pregrete)
  • ca. 20 žlic surovega trsnega sladkorja
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 1/2 žličke burbonske vanilije
  • 4 žličke mletega cimeta
  • nastrgana lupinica dveh eko limon
  • pol lončka kisle smetane

Moko presejemo, posolimo, prilijemo olje in sol in postopoma dodajamo toplo vodo. Mesimo z rokami, vode pa dodamo toliko, da je testo ravno prav voljno in se ne oprijemlje več posode in rok. Razdelimo ga na štiri dele, vsakega posebej še malo pregnetemo, nato pa ga damo počivat na z moko posipan krožnik. Testo premažemo z malo olja in pokrijemo. Vmes, ko počiva (vsaj pol ure), pripravimo sestavine za nadev.

Češnje in višnje operemo in izkoščičimo. Pripravimo aromatiziran sladkor in sicer tako, da nekaj žlic sladkorja pomešamo z začimbami. Na maslu prepražimo drobtinice.

Vsak del testa na dobro pomokanem prtu tanko razvlečemo. Premažemo ga s smetano in posujemo s prepraženimi drobtinicami. Na polovico testa nanesemo izkoščičeno sadje, ga posipamo s sladkorjem (tudi z aromatiziranim) in zavitek tesno zvijemo. Preložimo ga v pekač, ki ga predhodno obložimo s papirjem za peko. Pred peko zavitke namažemo s kislo smetano. Zavitek pečemo približno 60 minut na 180 stopinj Celzija. Pomembno je, da je zelo dobro zapečen, saj tak najbolje tekne.

Posipamo ga z vanilijevim sladkorjem v prahu, ki ga lahko pripravimo v kavnem mlinčku, po želji pa si lahko ob njem privoščimo tudi kepico češnjevega sladoleda.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Železo je nujni element, ki omogoča, da vdihan kisik lahko za življenje tudi uporabimo. Preberite, katere so poglavitne naloge železa, ter kako poskrbimo za učinkovito preskrbo telesa z njim.

Brez diha ni življenja, brez železa prav tako!

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.