Pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.
Pišite namLe kdo ne zoba rad češenj? Najslajše so seveda prve in najboljše tiste, ki jih z drevesa ponesemo neposredno v lačna usta. Potem pa pride trenutek, ko se jih preprosto prenajemo, posebej, če je bila narava radodarna. In ker jih je treba zaužiti hitro, tuhtamo, kam s presežkom. Kompota nihče prav zares ne obožuje, marmelada iz češenj običajno tudi ni nek presežek (razen če jo ustrezno ne obogatimo, denimo, z meto) … Češnjev zavitek, ta pa se vedno prileže. Privoščimo si ga že danes.
Moko presejemo, posolimo, prilijemo olje in sol in postopoma dodajamo toplo vodo. Mesimo z rokami, vode pa dodamo toliko, da je testo ravno prav voljno in se ne oprijemlje več posode in rok. Razdelimo ga na štiri dele, vsakega posebej še malo pregnetemo, nato pa ga damo počivat na z moko posipan krožnik. Testo premažemo z malo olja in pokrijemo. Vmes, ko počiva (vsaj pol ure), pripravimo sestavine za nadev.
Češnje in višnje operemo in izkoščičimo. Pripravimo aromatiziran sladkor in sicer tako, da nekaj žlic sladkorja pomešamo z začimbami. Na maslu prepražimo drobtinice.
Vsak del testa na dobro pomokanem prtu tanko razvlečemo. Premažemo ga s smetano in posujemo s prepraženimi drobtinicami. Na polovico testa nanesemo izkoščičeno sadje, ga posipamo s sladkorjem (tudi z aromatiziranim) in zavitek tesno zvijemo. Preložimo ga v pekač, ki ga predhodno obložimo s papirjem za peko. Pred peko zavitke namažemo s kislo smetano. Zavitek pečemo približno 60 minut na 180 stopinj Celzija. Pomembno je, da je zelo dobro zapečen, saj tak najbolje tekne.
Posipamo ga z vanilijevim sladkorjem v prahu, ki ga lahko pripravimo v kavnem mlinčku, po želji pa si lahko ob njem privoščimo tudi kepico češnjevega sladoleda.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.
Pišite namRadi pojete? Mnogi delimo to strast. Tudi naša sodelavka Danica.
Preberite njeno zgodbo s petjem.Marsikdo si pri lajšanju tegob rad pomaga sam. To je včasih odlično, spet drugič pa lahko tudi nevarno.
Na kaj moramo paziti?Ko skozi okna posveti svetlo spomladansko sonce, se vestnih gospodinj polasti nemir, ki napove boj slehernemu prahu, nečistoči in neredu. Očistiti pa je treba tudi naše telo.
Nasvet ljudskega zdravnika - spomladansko razstrupljanjeOdkrijte zgodbo Alfreda VoglaV naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!