background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Praznična orehova potica

  • Srednje zahtevno
  • Za eno potičnico
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za eno potičnico

V prazničnem času je lepo, če sebi in svojim ljubim poklonimo nekaj časa in pripravimo potico. Testo zamesimo na roke, tako bo v njem še toliko večji odtis naše ljubezni.

Sestavine

Testo:

  • 500 g mehke pirine moke
  • 80 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • približno 2 dcl mleka (lahko tudi rastlinskega nadomestka)
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • 40 g kvasa
  • 1 žlička vanilje
  • 1 žlička kardamoma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • ½ žličke soli
  • 2 žlici ruma

Nadev:

Maslo stopimo in mu dodamo vse začimbe. Mleko segrejemo do mlačnega. Jajca penasto stepemo s preostankom sladkorja.

Moko presejemo, ob robu posolimo, na sredo pa naredimo vdolbinico, v katero vlijemo malo mlačnega mleka, žličko sladkorja in nadrobljen kvas.

Ko kvas vzhaja, dodamo stepena jajca, mlačno maslo in mleko in zamesimo v gladko in voljno testo.

Pokrijemo, da vzhaja (približno 1 uro), nato ga na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik dolžine, ki ustreza naši potičnici. Po njem enakomerno razporedimo nadev in potico s pomočjo prtiča zvijemo.

Prestavimo v dobro namaščen model, večkrat prebodemo s pletilko, pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure.

Pečemo pri 190 stopinjah (pečico predhodno ogrejemo) približno 50 minut. Ko je potica pečena, jo nekaj minut hladimo v modelu, nato pa previdno zvrnemo iz modela in ohladimo.

Po želji posujemo z mletim sladkorjem (npr. brezovim) in ponudimo ob dišeči skodelici npr. žitne kave.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam