background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Praznična orehova potica

  • Srednje zahtevno
  • Za eno potičnico
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za eno potičnico

V prazničnem času je lepo, če sebi in svojim ljubim poklonimo nekaj časa in pripravimo potico. Testo zamesimo na roke, tako bo v njem še toliko večji odtis naše ljubezni.

Sestavine

Testo:

  • 500 g mehke pirine moke
  • 80 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • približno 2 dcl mleka (lahko tudi rastlinskega nadomestka)
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • 40 g kvasa
  • 1 žlička vanilje
  • 1 žlička kardamoma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • ½ žličke soli
  • 2 žlici ruma

Nadev:

Maslo stopimo in mu dodamo vse začimbe. Mleko segrejemo do mlačnega. Jajca penasto stepemo s preostankom sladkorja.

Moko presejemo, ob robu posolimo, na sredo pa naredimo vdolbinico, v katero vlijemo malo mlačnega mleka, žličko sladkorja in nadrobljen kvas.

Ko kvas vzhaja, dodamo stepena jajca, mlačno maslo in mleko in zamesimo v gladko in voljno testo.

Pokrijemo, da vzhaja (približno 1 uro), nato ga na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik dolžine, ki ustreza naši potičnici. Po njem enakomerno razporedimo nadev in potico s pomočjo prtiča zvijemo.

Prestavimo v dobro namaščen model, večkrat prebodemo s pletilko, pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure.

Pečemo pri 190 stopinjah (pečico predhodno ogrejemo) približno 50 minut. Ko je potica pečena, jo nekaj minut hladimo v modelu, nato pa previdno zvrnemo iz modela in ohladimo.

Po želji posujemo z mletim sladkorjem (npr. brezovim) in ponudimo ob dišeči skodelici npr. žitne kave.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Melatonin: spalni hormon

Ureja mnogo več kot spanec.

Spoznajmo ga

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam