Zdrava, polnovredna sladica za vse, ki ne uživate jajc, kvasa, sladkorja in bele moke. Po navdihu babic, le z zdravimi, polnovrednimi sestavinami.
Najprej pripravimo droži, za katere potrebujemo sveže mleto pirino moko in domač kefir. Z njima so droži nared že v enem dnevu, če je v hiši prijetno toplo (ob štedilniku na drva, blizu radiatorja ...). Za droži potrebujemo 100 g pirine moke, 100 g kefirja in eno žličko sladkorja. Natančen postopek priprave lahko preberete tukaj.
Droži razmešamo v mlačnem mleku, v katerega dodamo olje, sol, sladkor in vse začimbe. Z mešanico prelijemo moko in na roke zamesimo mehko testo. Pustimo ga v veliki stekleni posodi, ki jo pokrijemo in jo pustimo na toplem vsaj šest ur, da testo lepo vzhaja.
Vzhajano testo na pomokani površni razvaljamo v pravokotnik (približno pol cm debelo), ki ga razrežemo na približno 20 kvadratov. V vsakega damo žličko marmelade in ga zvijemo. Zlagamo v pekač, obložen s papirjem za peko, tesno drug ob drugega. Pustimo približno dve uri, da ponovno vzhaja, nato pečemo približno eno uro pri 160 stopinjah Celzija.
Najbolje teknejo še topli … Kot priloga enolončnici, denimo.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.