Zdrava, polnovredna sladica za vse, ki ne uživate jajc, kvasa, sladkorja in bele moke. Po navdihu babic, le z zdravimi, polnovrednimi sestavinami.
Najprej pripravimo droži, za katere potrebujemo sveže mleto pirino moko in domač kefir. Z njima so droži nared že v enem dnevu, če je v hiši prijetno toplo (ob štedilniku na drva, blizu radiatorja ...). Za droži potrebujemo 100 g pirine moke, 100 g kefirja in eno žličko sladkorja. Natančen postopek priprave lahko preberete tukaj.
Droži razmešamo v mlačnem mleku, v katerega dodamo olje, sol, sladkor in vse začimbe. Z mešanico prelijemo moko in na roke zamesimo mehko testo. Pustimo ga v veliki stekleni posodi, ki jo pokrijemo in jo pustimo na toplem vsaj šest ur, da testo lepo vzhaja.
Vzhajano testo na pomokani površni razvaljamo v pravokotnik (približno pol cm debelo), ki ga razrežemo na približno 20 kvadratov. V vsakega damo žličko marmelade in ga zvijemo. Zlagamo v pekač, obložen s papirjem za peko, tesno drug ob drugega. Pustimo približno dve uri, da ponovno vzhaja, nato pečemo približno eno uro pri 160 stopinjah Celzija.
Najbolje teknejo še topli … Kot priloga enolončnici, denimo.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.