A.Vogel Blog
 

Najprej pripravimo droži, za katere potrebujemo sveže mleto pirino moko in domač kefir. Z njima so droži nared že v enem dnevu, če je v hiši prijetno toplo (ob štedilniku na drva, blizu radiatorja ...). Za droži potrebujemo 100 g pirine moke, 100 g kefirja in eno žličko sladkorja. Natančen postopek priprave lahko preberete tukaj

Za testo potrebujemo:

  • droži (postopek in količina kot opisano zgoraj)
  • 550 g sveže mlete pirine moke
  • 350 g toplega polnomastega mleka
  • 4 žlice olja
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički sladkorja
  • lupinica ene bio limone
  • 2 žlici ruma
  • ½ žličke burbonske vanilje
  • 1 žlička kardamoma

Droži razmešamo v mlačnem mleku, v katerega dodamo olje, sol, sladkor in vse začimbe. Z mešanico prelijemo moko in na roke zamesimo mehko testo. Pustimo ga v veliki stekleni posodi, ki jo pokrijemo in jo pustimo na toplem vsaj šest ur, da testo lepo vzhaja.

Vzhajano testo na pomokani površni razvaljamo v pravokotnik (približno pol cm debelo), ki ga razrežemo na približno 20 kvadratov. V vsakega damo žličko marmelade in ga zvijemo. Zlagamo v pekač, obložen s papirjem za peko, tesno drug ob drugega. Pustimo približno dve uri, da ponovno vzhaja, nato pečemo približno eno uro pri 160 stopinjah Celzija.

Najbolje teknejo še topli … Kot priloga enolončnici, denimo.

Recept je pripravila: Sabina Topolovec