
Najprej pripravimo droži, za katere potrebujemo sveže mleto pirino moko in domač kefir. Z njima so droži nared že v enem dnevu, če je v hiši prijetno toplo (ob štedilniku na drva, blizu radiatorja ...). Za droži potrebujemo 100 g pirine moke, 100 g kefirja in eno žličko sladkorja. Natančen postopek priprave lahko preberete tukaj.
Za testo potrebujemo:
- droži (postopek in količina kot opisano zgoraj)
- 550 g sveže mlete pirine moke
- 350 g toplega polnomastega mleka
- 4 žlice olja
- 1 žlička soli
- 2 žlički sladkorja
- lupinica ene bio limone
- 2 žlici ruma
- ½ žličke burbonske vanilje
- 1 žlička kardamoma
Droži razmešamo v mlačnem mleku, v katerega dodamo olje, sol, sladkor in vse začimbe. Z mešanico prelijemo moko in na roke zamesimo mehko testo. Pustimo ga v veliki stekleni posodi, ki jo pokrijemo in jo pustimo na toplem vsaj šest ur, da testo lepo vzhaja.
Vzhajano testo na pomokani površni razvaljamo v pravokotnik (približno pol cm debelo), ki ga razrežemo na približno 20 kvadratov. V vsakega damo žličko marmelade in ga zvijemo. Zlagamo v pekač, obložen s papirjem za peko, tesno drug ob drugega. Pustimo približno dve uri, da ponovno vzhaja, nato pečemo približno eno uro pri 160 stopinjah Celzija.
Najbolje teknejo še topli … Kot priloga enolončnici, denimo.
Recept je pripravila: Sabina Topolovec