background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Fermentirane palačinke

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 20 palačink
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 20 palačink

Fermentiranje ni le modna muha, v resnici so tako pripravljena živila nadvse blagodejna. Kdor vsak dan zaužije vsaj nekaj surovega kislega zelja, sirotke ali podobno, nima težav s črevesjem. A fermentiramo lahko tudi žitne jedi, vse od palačink dalje …

Sestavine

  • 500 g gladke pirine moke (ali sveže mlete, enkrat presejane)
  • 1 l svežega kislega mleka
  • 3 jajca
  • ščepec soli

Kislo mleko lahko pripravimo sami in sicer iz svežega, polnomastnega, surovega mleka. Nalijemo ga v lončeno latvico, prekrijemo z gazo in na sobni temperaturi pustimo približno 2 dni, dokler se ne zgosti. Če mleko postavimo na toplo (npr. ob štedilnik na drva), se to zgodi še prej.

Moko presejemo, rahlo osolimo in prelijemo s kislim mlekom (dodajamo ga postopoma, do ustrezne gostote). Testo najlažje zamešamo z običajnim mešalnikom, kot če bi delali klasične palačinke. Tudi gostota naj bo podobna. Na koncu vanj vmešamo še tri (lahko tudi več) jajca.

Pripravljeno testo čez noč postavimo v hladilnik, zjutraj pa iz njega spečemo rahlo kiselkaste palačinke. Te se odlično ujamejo tako s sladkimi kot s slanimi namazi, pa tudi spečejo se brez težav.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Zdravila, registrirana zdravila, dopolnila – kako vedeti, kaj izbrati?

Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.

Kaj izbrati, da bo zares delovalo?

Sanji Lončar v slovo

Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.

(1965–2025)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam