A.Vogel Blog
 

Za droži potrebujemo:

  • Kozarec za vlaganje
  • 100 g domačega kefirja
  • 100 g sveže mlete ržene moke
  • 1 žličko surovega trsnega sladkorja

Polovico moke, kefirja in sladkor damo v kozarec in pomešamo z leseno žlico. Postavimo na toplo mesto.

Približno dvanajst ur kasneje v isti kozarec vnovič dodamo enako količino kefirja in moke. Sedaj se prične živahen proces fermentacije, ki bo najverjetneje končan v naslednjih dvanajstih urah. Takrat boste opazili, da se je vsebina dvignila in da je postala mehurčasta. Droži so pripravljene!

Za testo potrebujemo:

  • pripravljene droži
  • 700 g polnozrnate moke (ržene, pirine, pšenične …)
  • 250 g kefirja
  • 250 g tople vode
  • 1,5 žličke soli
  • 1 zvrhano žlico začimb (semena koromača, kumine, koriandra)

V večji posodi droži pomešamo z ostalo tekočino, dodamo sveže strte začimbe in sol ter temeljito premešamo. Nato dodamo moko in z roko zamesimo zelo mokro testo, ki se močno oprijema roke. Gnetenje ni potrebno, dovolj je, da se sestavine dobro povežejo. Delček testa (približno 150 g) damo v manjšo stekleno posodo in ga z vlažnimi rokami čim bolj sploščimo. Posodo pokrijemo s gazo in shranimo v shrambi. V nekaj dneh bo testo suho (suhe droži) in uporabili ga bomo za pripravo naslednjega kruha (enako učinkovito bo tudi, če ne bo povsem suho).

Preostalo testo prav tako z vlažno roko predenemo v ozek pekač, obložen s papirjem za peko, ga lepo razporedimo in vanj z ostrim nožem večkrat zarežemo, da pri peki ne razpoka. Pekač pokrijemo in ga pustimo na toplem približno šest ur. V tem času testo vzhaja in je pripravljeno za peko. Kruh pečemo 50-60 minut pri 200 stopinjah Celzija.

Tako pripravljen kruh čudovito diši, predvsem pa ni kisel, kot smo vajeni pri običajnih fermentiranih testih.

Ko ga boste pripravljali naslednjič, vzemite košček testa, ki ste ga prihranili. Te droži aktiviramo tako, da jim dodamo malo tople vode in kefirja (približno 2 dcl), žličko sladkorja in nekaj žlic moke (3-5). Droži s prsti najprej temeljito razdrobimo v tekočini, nato dodamo še sladkor in moko in vse pomešamo z leseno žlico. Pokrijemo in pustimo na toplem 4-6 ur. V tem času se bodo droži močno dvignile (kot običajni kvasni nastavek) in jih bomo uporabili na enak način kot že opisano. Dodamo jim le še moko, tekočino, sol in začimbe in vnovič zamesimo testo, ki za vzhajanje zopet potrebuje šest ur. Ne pozabite pred tem shraniti koščka testa za prihodnjo peko.

Dober tek.

Recept je pripravila: Sabina Topolovec