background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pirin močnik z dušenimi jabolki

  • Čas:
  • Preprosto
  • 6 oseb
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 6 oseb

Močnik je že v času naših babic veljal za krepčilno in zdravo jed. V času, ko želimo okrepiti odpornost, lahko mleko preprosto nadomestimo bodisi z vodo ali katerim od rastlinskih napitkov. Prehransko moč mu dvigujejo čim bolj sveže mleto pirino zrnje ter začimbe.

Sestavine

  • 300 g polnovredne pirine moke (najbolje sveže mlete)
  • 1 jajce
  • 1,5 l tekočine (sveže mleko, rastlinski nadomestek, npr. kokosovo mleko, voda …)
  • ščepec soli
  • 20 g poljubne maščobe (npr. maslo, ghee, kokosovo maslo …)
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke kardamoma
  • ½ žličke ingverja
  • ¼ žličke mletih klinčkov
  • 4 večja jabolka

Na maščobi prepražimo vse začimbe, nato dodamo nastrgana jabolka (z lupinico, če so ekološka). Pražimo, da se jabolka nekoliko zmehčajo, nato zalijemo z izbrano vročo tekočino. Ko zavre, posolimo in vmešamo moko, ki smo jo poprej pregnetli s stepenim jajcem, da nastanejo manjše grudice. Ko zavre, kuhamo še deset minut, nato pa jed toliko čas pustimo še pokrito. Postrežemo še toplo, po želji z žlico medu, nekaj svežega sadja ipd.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Zdravila, registrirana zdravila, dopolnila – kako vedeti, kaj izbrati?

Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.

Kaj izbrati, da bo zares delovalo?

Sanji Lončar v slovo

Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.

(1965–2025)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam