Močnik je že v času naših babic veljal za krepčilno in zdravo jed. V času, ko želimo okrepiti odpornost, lahko mleko preprosto nadomestimo bodisi z vodo ali katerim od rastlinskih napitkov. Prehransko moč mu dvigujejo čim bolj sveže mleto pirino zrnje ter začimbe.
Na maščobi prepražimo vse začimbe, nato dodamo nastrgana jabolka (z lupinico, če so ekološka). Pražimo, da se jabolka nekoliko zmehčajo, nato zalijemo z izbrano vročo tekočino. Ko zavre, posolimo in vmešamo moko, ki smo jo poprej pregnetli s stepenim jajcem, da nastanejo manjše grudice. Ko zavre, kuhamo še deset minut, nato pa jed toliko čas pustimo še pokrito. Postrežemo še toplo, po želji z žlico medu, nekaj svežega sadja ipd.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.