background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečene polnjene paprike – brez mesa

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 10 paprik
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 10 paprik

Polnjene paprike so ena mojih najljubših jedi in to že od nekdaj. Tokrat sem jih preizkusila pečene in namesto mesa uporabila drobljenec. Jed je nadvse slastna in veliko manjše breme za naš želodec.

Sestavine

  • 10 srednje velikih oglatih rdečih paprik
  • 150 g okroglega polnozrnatega riža
  • 250 g drobljenca (mleti sejtan, nadomestek mletega mesa)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 manjši por
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička posušene bazilike
  • 1/2 žličke posušenega rožmarina
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/4 žličke mlete kumine
  • ščepec cejlonskega cimeta
  • sveže mleti črni poper
  • sol oz. zeliščna sol po okusu

Za omako:

  • 1,5 kg zelo zrelega paradižnika
  • 1 pest sveže bazilike
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice polnozrnate pirine moke
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička mlete rdeče paprike

Operemo riž in ga napol skuhamo.

Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in por, dodamo vse začimbe, strt česen in, ko zadiši, drobljenec. Premešamo, pražimo dve minuti, nato dodamo na pol kuhan riž.

Paprike operemo, izdolbemo in napolnimo s pripravljeno maso.

Naložimo jih v visok pekač s pokrovom in prelijemo z omako:

Paradižnike očistimo, narežemo na večje kose in v loncu skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom. V drugi posodi na olivnem olju karameliziramo sladkor, dodamo lovorov list in moko in pražimo približno eno minuto. Nato dodamo pretlačeno paradižnikovo omako, grobo natrgano baziliko, mleto papriko in premešamo. S to omako sedaj prelijemo paprike. Omake naj bo vsaj za polovico višine paprik.

Pokrijemo in pečemo 30 min pokrite, nato pa še 30 min odkrite (pri 200 stopinjah Celzija).

Postrežemo s pire krompirjem.

Dober tek.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam