background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečene polnjene paprike – brez mesa

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 10 paprik
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 10 paprik

Polnjene paprike so ena mojih najljubših jedi in to že od nekdaj. Tokrat sem jih preizkusila pečene in namesto mesa uporabila drobljenec. Jed je nadvse slastna in veliko manjše breme za naš želodec.

Sestavine

  • 10 srednje velikih oglatih rdečih paprik
  • 150 g okroglega polnozrnatega riža
  • 250 g drobljenca (mleti sejtan, nadomestek mletega mesa)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 manjši por
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička posušene bazilike
  • 1/2 žličke posušenega rožmarina
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/4 žličke mlete kumine
  • ščepec cejlonskega cimeta
  • sveže mleti črni poper
  • sol oz. zeliščna sol po okusu

Za omako:

  • 1,5 kg zelo zrelega paradižnika
  • 1 pest sveže bazilike
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice polnozrnate pirine moke
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička mlete rdeče paprike

Operemo riž in ga napol skuhamo.

Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in por, dodamo vse začimbe, strt česen in, ko zadiši, drobljenec. Premešamo, pražimo dve minuti, nato dodamo na pol kuhan riž.

Paprike operemo, izdolbemo in napolnimo s pripravljeno maso.

Naložimo jih v visok pekač s pokrovom in prelijemo z omako:

Paradižnike očistimo, narežemo na večje kose in v loncu skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom. V drugi posodi na olivnem olju karameliziramo sladkor, dodamo lovorov list in moko in pražimo približno eno minuto. Nato dodamo pretlačeno paradižnikovo omako, grobo natrgano baziliko, mleto papriko in premešamo. S to omako sedaj prelijemo paprike. Omake naj bo vsaj za polovico višine paprik.

Pokrijemo in pečemo 30 min pokrite, nato pa še 30 min odkrite (pri 200 stopinjah Celzija).

Postrežemo s pire krompirjem.

Dober tek.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam