Polnjene paprike so ena mojih najljubših jedi in to že od nekdaj. Tokrat sem jih preizkusila pečene in namesto mesa uporabila drobljenec. Jed je nadvse slastna in veliko manjše breme za naš želodec.
Operemo riž in ga napol skuhamo.
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in por, dodamo vse začimbe, strt česen in, ko zadiši, drobljenec. Premešamo, pražimo dve minuti, nato dodamo na pol kuhan riž.
Paprike operemo, izdolbemo in napolnimo s pripravljeno maso.
Naložimo jih v visok pekač s pokrovom in prelijemo z omako:
Paradižnike očistimo, narežemo na večje kose in v loncu skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom. V drugi posodi na olivnem olju karameliziramo sladkor, dodamo lovorov list in moko in pražimo približno eno minuto. Nato dodamo pretlačeno paradižnikovo omako, grobo natrgano baziliko, mleto papriko in premešamo. S to omako sedaj prelijemo paprike. Omake naj bo vsaj za polovico višine paprik.
Pokrijemo in pečemo 30 min pokrite, nato pa še 30 min odkrite (pri 200 stopinjah Celzija).
Postrežemo s pire krompirjem.
Dober tek.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.