background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Juha iz pečene paprike

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 6 oseb
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za 6 oseb

Okus in vonj pečene paprike le redko komu nista pogodu. Ste pomislili, da bi si iz tako pripravljene paprike lahko pripravili tudi juho? Navdih zanjo sem dobila v enem od avstrijskih hotelov, kjer so mi jo postregli ob večerji. Odločila sem se, da del smetane, ki je predstavljala osnovo, nadomestim z nežno sezonsko zelenjavo, ki bo ustvarila kremasto strukturo, obenem pa ne bo preglasila čudovite arome paprike.

Sestavine

  • 2 majhna rumena korenčka
  • 1 majhna zelena bučka
  • 2 majhna krompirja
  • 4 velike rdeče paprike
  • 1 šalotka
  • 2 žlici maščobe
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica zelenjavne jušne osnove Herbamare
  • 1 l vode
  • sol po okusu
  • 1,5 dcl sladke smetane
  • šopek svežega drobnjaka

Na maščobi posteklenimo sesekljano šalotko in dodamo sesekljan korenček in bučko. Ko je zelenjava opražena, jo zalijemo z vrelo vodo in dodamo žlico zelenjavne jušne osnove Herbamare. Dodamo še na kocke narezan krompir, juho ponovno zavremo, nato pa kuhamo še približno 15 minut, da se zelenjava zmehča.

Medtem na maščobi prepražimo še na trakove narezano papriko. Ko je zmehčana, ji dodamo še sesekljan česen, nato pa vse skupaj dodamo h kuhani juhi. Juho nato do željene teksture pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo smetano in solimo po okusu. Vnovič jo pogrejemo in postrežemo v ogretih krožnikih. Okrasimo s svežim drobnjakom.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam