background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Najboljši medenjaki

  • Srednje zahtevno
  • 150 kosov
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 150 kosov

V božičnem času ne smejo manjkati na nobeni mizi. In ti so res slastno dišeči, mehki in pregrešno dobri.

Sestavine

  • 450 g cvetličnega medu (ali druge sladke vrste)
  • 220 g polnovrednega trsnega sladkorja (npr. mascavo)
  • 100 masla
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 50 g kandirane limonine lupinice
  • 50 g kandirane pomarančne lupinice
  • pol kg bele pirine moke
  • pol kg polnozrnate pirine moke
  • 2 zavojčka vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • 3 žličke cimeta
  • po eno žličko kardamoma, ingverja, klinčkov, pimenta, koriandra, ingverja

Preliv:

  • Marelična marmelada
  • 200 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 100 g masla

Med s sladkorjem in maslom segrevamo in mešamo do gladkega. Ko se zmes ohladi, dodamo vse začimbe in razžvrkljani jajci, premešamo. Nato dodamo še presejani moki z vinskim kamnom. Dobro pregnetemo. Testo lahko takoj razvaljamo. Priporočam, da to počnete z manjšo količino naenkrat na dobro pomokani površini. Razvaljamo čim tanjše in izrežemo srca. Zlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo približno 7 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajene zlepimo skupaj z marmelado in do polovice pomakamo v stopljeno čokolado. Zlagamo v eni plasti in damo na hladno. Ko če čokolada strdi, preložimo v škatle, dobro zapremo in hranimo na hladnem.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam