background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Cimetove zvezdice

  • Čas:
  • srednje zahtevno
  • ca. 50 kosov
  • Prep: min
  • srednje zahtevno
  • ca. 50 kosov

Zvezdice nas s pravljičnim sladkornim poprhom in cimetovim vonjem popeljejo v čudovit praznični čas.

Sestavine

  • 300 g pšenične črne moke
  • 100 g polnovrednega trsnega sladkorja (npr. mascavo)
  • 100 mletih lešnikov
  • 1 jajce
  • 150 g masla ali bio margarine
  • 2 žlici vode
  • 1 žlica cimeta (priporočam vrsto cassia)
  • 1 žlička kardamoma
  • 1 žlička mletega ingverja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • približno 1 dcl poljubne domače marmelade
  • brezov sladkor za posip

Vse začimbe pomešamo z zmehčanim maslom. Dodamo mlete lešnike in premešamo, nato pa še moko, sladkor in jajce. Na roke zamesimo gladko testo.

Testo razdelimo na dva dela. Iz obeh oblikujemo valj dolžine približno 25 cm. Valj s treh strani sploščimo, da dobimo obliko trikotnika (s stranico približno 4 cm). Zavijemo v prozorno folijo za živila in za pol ure postavimo v zamrzovalnik.

Nato z ostrim nožem narežemo na približno pol cm debele trikotnike. Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko (potrebovali bomo dva) in spečemo v vnaprej ogreti pečici (10 min pri 150 stopinjah Celzija, ventilator).

Pečene kekse nekoliko ohladimo, nato pa po dva skupaj zlepimo z marmelado, ki jo predhodno povsem gladko razmešamo. Po želji nekaj božičnih začimb dodamo tudi marmeladi.

Kekse posipamo z brezovim sladkorjem.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Zdravila, registrirana zdravila, dopolnila – kako vedeti, kaj izbrati?

Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.

Kaj izbrati, da bo zares delovalo?

Sanji Lončar v slovo

Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.

(1965–2025)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam