background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Marmelada z vrtnicami

  • Priprava:
    Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno

Kdor pozna moč vrtnice, ve, da ta zmore veliko več kot začarati s svojo lepoto. Zato lahko njihovo moč shranimo tudi v kozarček slastne marmelade … Pomembno je le dvoje, da močno dišijo ter da jih negujemo zgolj z ljubeznijo.

Sestavine

  • 5 kg izkoščičenih češenj (ali drugega sadja)
  • pol kg sveže nabranih cvetnih lističev močno dišeče, netretirane vrtnice
  • 750 g svetlega trsnega sladkorja
  • 50 g moke iz semen rožičevca (ali drugo naravno sredstvo za zgoščevanje marmelade)
  • 3 žličke cimeta
  • sok treh limon

Za osnovo lahko vzamemo poljubno sadje, denimo češnje, jagode ali jabolka, vanje pa natrosimo cvetov vrtnice. Tako se izognemo veliki količini sladkorja, ki bi jo sicer morali uporabiti, če bi marmelado delali zgolj iz vrtnic.

Sadje v večjem loncu pristavimo z 250 g sladkorja. Ko spusti vodo, ga pretlačimo s paličnim mešalnikom in prelijemo z limoninim sokom. Kuhamo do vretja.

Vmes vrtnice posujemo s pol kilograma sladkorja in mešamo, da se navzamejo sladkorja in vanj sprostijo svojo čudovito aromo.

Ko marmelada prične vreti, ji dodamo sredstvo za zgoščevanje (moko iz semen rožičevca moramo v marmelado pretlačiti s paličnim mešalnikom, da se kepice razpustijo in da se moka lepo porazdeli po vsej marmeladi).

Dodamo še cimet in vrtnične cvetove in kuhamo le toliko, da ponovno zavre. Po želji pretlačimo in nadevamo v kozarčke. Zavijemo v toplo odejo, dokler se ne ohladijo, nato shranimo v kleti.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam