background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jagodna marmelada z vaniljo in malo sladkorja

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • 15 kozarčkov
  • Prep: 60 min
  • Preprosto
  • 15 kozarčkov

Jagodna marmelada je gotovo ena najslajših med vsemi. Če imate na vrtu svoje ali poznate kmeta, ki jih prideluje naravi prijazno, si jih le privoščite. V obliki marmelade lahko v njih uživate vse leto.

Sestavine

Za 15 manjših kozarčkov potrebujemo:

  • 6 kg jagod
  • 1 kg svetlega trsnega sladkorja
  • sok dveh limon
  • 5 g čiste vanilje
  • gostilo: 50 g moke iz rožičevih pešk

Da bomo ohranili čim večjo prehransko moč svežih jagod, marmelado kuhamo le kratek čas.

Jagode najprej operemo, šele nato odstranimo zeleni del in morebitne nagnite predele. Tako preprečimo, da se sadeži napijejo vode.

Očiščene jagode kuhamo v veliki in nizki posodi s polovico sladkorja. Po približno desetih minutah, ko se sesedejo in se izloči sok, jih pretlačimo do želene strukture. Dodamo drugo polovico sladkorja z vmešanim gostilom ter limonin sok in marmelado zavremo (sproti odstranjujemo pene). Kuhamo še dve minuti, nato v njej razmešamo vaniljo in marmelado takoj polnimo v čiste kozarčke. Tesno zapremo in zavijemo v odejo, kjer naj se ohladijo. Nato shranimo v hladnem in temnem prostoru (klet).

Marmelada je z dodano količino sladkorja več kot dovolj sladka, saj njeno naravno sladkobo okrepi tudi dodana vanilja. Če ste vajeni manj sladkega okusa, lahko delež sladkorja še zmanjšate oz. sladite po svojem okusu.

Moka iz rožičevih pešk marmelado čudovito zgosti na povsem naraven način. Kupite jo lahko v trgovinah z ekološkimi živili. Namesto tega lahko uporabimo tudi 100% ekološki jabolčni pektin.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam