Jagodna marmelada je gotovo ena najslajših med vsemi. Če imate na vrtu svoje ali poznate kmeta, ki jih prideluje naravi prijazno, si jih le privoščite. V obliki marmelade lahko v njih uživate vse leto.
Da bomo ohranili čim večjo prehransko moč svežih jagod, marmelado kuhamo le kratek čas.
Jagode najprej operemo, šele nato odstranimo zeleni del in morebitne nagnite predele. Tako preprečimo, da se sadeži napijejo vode.
Očiščene jagode kuhamo v veliki in nizki posodi s polovico sladkorja. Po približno desetih minutah, ko se sesedejo in se izloči sok, jih pretlačimo do želene strukture. Dodamo drugo polovico sladkorja z vmešanim gostilom ter limonin sok in marmelado zavremo (sproti odstranjujemo pene). Kuhamo še dve minuti, nato v njej razmešamo vaniljo in marmelado takoj polnimo v čiste kozarčke. Tesno zapremo in zavijemo v odejo, kjer naj se ohladijo. Nato shranimo v hladnem in temnem prostoru (klet).
Marmelada je z dodano količino sladkorja več kot dovolj sladka, saj njeno naravno sladkobo okrepi tudi dodana vanilja. Če ste vajeni manj sladkega okusa, lahko delež sladkorja še zmanjšate oz. sladite po svojem okusu.
Moka iz rožičevih pešk marmelado čudovito zgosti na povsem naraven način. Kupite jo lahko v trgovinah z ekološkimi živili. Namesto tega lahko uporabimo tudi 100% ekološki jabolčni pektin.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.