background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jagodna marmelada z vaniljo in malo sladkorja

 • Priprava:
  Čas:
 • Preprosto
 • Za 15 kozarčkov
 • Prep: 60 min
 • Preprosto
 • Za 15 kozarčkov

Jagodna marmelada je gotovo ena najslajših med vsemi. Če imate na vrtu svoje ali poznate kmeta, ki jih prideluje naravi prijazno, si jih le privoščite. V obliki marmelade lahko v njih uživate vse leto.

Sestavine

Za 15 manjših kozarčkov potrebujemo:

 • 6 kg jagod
 • 1 kg svetlega trsnega sladkorja
 • sok dveh limon
 • 5 g čiste vanilje
 • gostilo: 50 g moke iz rožičevih pešk

Da bomo ohranili čim večjo prehransko moč svežih jagod, marmelado kuhamo le kratek čas.

Jagode najprej operemo, šele nato odstranimo zeleni del in morebitne nagnite predele. Tako preprečimo, da se sadeži napijejo vode.

Očiščene jagode kuhamo v veliki in nizki posodi s polovico sladkorja. Po približno desetih minutah, ko se sesedejo in se izloči sok, jih pretlačimo do želene strukture. Dodamo drugo polovico sladkorja z vmešanim gostilom ter limonin sok in marmelado zavremo (sproti odstranjujemo pene). Kuhamo še dve minuti, nato v njej razmešamo vaniljo in marmelado takoj polnimo v čiste kozarčke. Tesno zapremo in zavijemo v odejo, kjer naj se ohladijo. Nato shranimo v hladnem in temnem prostoru (klet).

Marmelada je z dodano količino sladkorja več kot dovolj sladka, saj njeno naravno sladkobo okrepi tudi dodana vanilja. Če ste vajeni manj sladkega okusa, lahko delež sladkorja še zmanjšate oz. sladite po svojem okusu.

Moka iz rožičevih pešk marmelado čudovito zgosti na povsem naraven način. Kupite jo lahko v trgovinah z ekološkimi živili. Namesto tega lahko uporabimo tudi 100% ekološki jabolčni pektin.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Kako do čim več sončnega vitamina?

Brez vitamina D ni trdnih kosti, zdravih zob, dobrega spanca, lepe kože, vitke postave, odličnega počutja in vitalnosti in še bi lahko naštevali.

Sedaj je pravi čas, da se oskrbite z njim ...

Naravni pripravki za nego kože med sončenjem

Naravni pripravki za nego kože med sončenjem
Najprej poskrbimo za potrebno dozo vitamina D, nato pa kožo seveda ustrezno zaščitimo pred sončnimi opeklinami in pospešenim staranjem.

Preberite, kako ...

Ali ste vedeli?

Se spomnite navihanih sošolcev, ki so znali migati z ušesi ali škiliti z očmi? Kljub opozorilom še danes zgledajo »normalno«. Kaj je torej res in čemu ni nujno verjeti v povezavi z našimi »okni v svet«?

9 mitov o očeh

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.