background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečeni kruhovi cmoki z omako iz lisičk

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za 4 osebe

Pečeni kruhovi cmoki so nekaj posebnega, posebej če jih postrežemo z dobrotami iz bližnjega gozda.

Sestavine

Pečeni kruhovi cmoki

Omaka iz lisičk

Priprava kruhovih cmokov:

  1. kruhove kocke namočimo v mleko, dodamo 2 jajci, premešamo in dodamo jušno osnovo.
  2. čebulo prepražimo, da rahlo postekleni in dodamo 4 jajca – rahlo popečemo, solimo in popramo. Obe masi med sabo zelo narahlo pomešamo, dodamo 2 – 3 žlici parmezana, peteršilj in oblikujemo cmoke.

Cmoke povaljamo v mešanico krušnih drobtin in parmezana in jih na olivnem olju pečemo  toliko časa, da se rahlo zapečejo.
Cmoke lahko pečemo tudi v pečici 20 min. pri 180°C.   

Priprava omake iz lisičk:

  1. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo narezane lisičke in zalijemo z belim vinom. Vse skupaj pokrito dušimo, dokler vino nekoliko ne povre.
  2. Ko vino povre, lisičke zalijemo z vodo in kuhamo približno 15 min. Po potrebi dolijemo vodo. Ko voda povre, dodamo na drobno sesekljan česen in jušno osnovo in pražimo eno do dve minuti. Zalijemo z mešanico 1 dcl vode, kisle smetane in moke.  
  3. Kuhamo še 5 do 10 min, da se omaka zgosti. Na koncu začinimo z poprom, Herbamare soljo in drobno sesekljanim peteršiljem.  


Omako postrežemo poleg pečenih kruhovih cmokov in okrasimo s peteršiljem.    

Dobro je in dobro tekne!  

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam