Koprive so resnična zakladnica vitaminov, mineralov in sekundarnih rastlinskih snovi. Na voljo so skoraj vse leto in to brezplačno. Uporabimo lahko seveda tudi pesto iz bazilike ali drugih zelišč.
Vzhajanje: ura in pol
Peka: ca. 35 min
Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo nekaj mlačne vode, kvas in sladkor. Malo premešamo in pokrijemo, da kvas vzhaja. Po približno desetih minutah dodamo še sol in olje ter preostanek vode in zamesimo v gladko in voljno testo. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja (približno eno uro).
Liste kopriv damo v vrelo vodo za deset sekund. Nato odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Ponovno dobro odcedimo in s kuhinjsko brisačo osušimo.
Pinjole suho prepražimo, česen sesekljamo, nastrgamo limonino lupinico. Skupaj s koprivami, oljem in parmezanom zmešamo v mešalniku. Začinimo in dodamo semena konoplje.
Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik (približno 35x45 cm). Namažemo s pestom in zvijamo po dolgi stranici. Položimo v ozek model za peko kruha, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Pokrijemo in pustimo, da ponovno vzhaja (ca. pol ure).
Pečemo v naprej ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 35 minut. Ohladimo na rešetki in ponudimo še toplega. Kruh se odlično prileže dobrotam z žara in svežim poletnim solatam.
Zapisala: Sabina Topolovec
Vir: avogel.ch
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Za revmatoidnim artritisom kar 3-krat pogosteje zbolevajo ženske, a se bolezen pri njih odkrije pozneje. Zakaj je temu tako in kako s farmakološkimi pristopi lajšamo bolečino, ki je posledica vnetja.
Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.
Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.