Bela moka ni zdrava, a kaj so si otroci vsaj tu in tam zaželijo žemljic. Tedaj bodo domače gotovo boljša izbira od katerihkoli kupljenih. Ker lahko uporabimo sveže mleto moko, npr. pirino, ki po prehranskih močeh močno prekaša pšenično. In ker so domače žemljice puhaste brez vsakršnih umetnih dodatkov.
Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor, mlačno mleko in pomešamo. Pokrijemo s prtičem in počakamo približno 5 minut, da se kvas lepo dvigne.
V kozici na suho prepražimo koriander in semena stremo v terilniku. V isti kozici stopimo maslo, ga pomešamo s preostalim mlekom in ko se ohladi, dodamo še dva rumenjaka, sol in strt koriander. Vso zmes z metlico razmešamo.
Ko se kvas dvigne, ga s kuhalnico razmešamo, dodamo mlečno-jajčno zmes in na roke umesimo. Na koncu dodamo še pivo. Gnetemo lahko na roke, lahko pa tudi z mešalnikom, dokler testo ni lepo gladko in mehko. Nato ga pustimo pokritega, da vzhaja in pri tem približno podvoji volumen.
Tedaj testo na pomokani površini še enkrat premesimo in oblikujemo 12 približno enako velikih štručk. Če se testo prijema, si pomagamo z malo moke.
Štručke naložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pokrijemo, da vzhajajo. Nato jih premažemo z beljakom, ki ga z nekaj mleka stepemo z vilico, nato pa štručke posipamo s sirom.
Pečemo približno pol ure pri 200 stopinjah Celzija.
Najboljše so še tople, npr. kot priloga kakšni dobri domači enolončnici.
Navdih za recept: https://oblizniprste.si/slastni-kruh/sirove-strucke/
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ali ste vedeli? Znano je, da post prinaša mnoge koristi. Tako lahko z njim med drugim vzdržujemo zdravje, izboljšamo fizično ali psihično počutje ter skrbimo za dolgoživost. Vendar pa post ni primeren za kogarkoli.
Gibanje je element, ki v obdobju postenja ne sme manjkati.
Za vse kreativne, ki si radi sami pripravljate svoje domače pripravke.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.