background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Kremni pire iz leče, cvetače in sladkega krompirja

  • Čas:
  • Preprosto
  • 2 osebi
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 2 osebi

Mehka, dišeča, topla – kot dlan, ki pogreje pri srcu. Jed brez razhudnikov, glutena in mlečnih izdelkov je primerna skoraj za vsak okus.

Sestavine

  • 1 skodelica drobnih cvetačnih cvetov
  • 1 skodelica na tenko nasekljanega sladkega krompirja
  • 1 skodelica kuhane rdeče leče
  • 1 žlica sesekljane rdeče čebula
  • 1 manjši strok česna
  • 1 žlica ghija
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • 1 žlička semen koriandra
  • 1 žlička sesekljanega svežega ingverja
  • ½ žličke semen laške kumine* 
  • ½ žličke kurkume
  • ½ žličke grobe morske soli (za trenje začimb)
  • sok in lupinica ½ bio limone
  • 2 dcl zelenjavne jušne osnove Herbamare 
  • 1/3 pločevinke kokosovega mleka

Cvetačo nadrobimo na čim bolj drobne cvetke in jih pristavimo z jušno osnovo. Skuhamo do čvrstega ugriza.

Na ponvi na suho prepražimo laško kumino in koriander, da zadišita. Ohlajena stremo v možnarju z dodatkom grobe morske soli.

Na ghiju segrejemo kurkumo, nato na njej prepražimo ingver, čebulo in česen. Dodamo na tanke lističe narezan sladki krompir, da se nekoliko opeče, nato obe strti začimbi. Prilijemo čvrsto kuhano cvetačo (s tekočino) in kuhamo še 5 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, nato v jed vmešamo še lečo in kokosovo mleko. Ko zavre, začinimo s sokom in lupinico limone ter po potrebi dosolimo. Posujemo s svežim peteršiljem.

Postrežemo z rižem ali poljubno drugo prilogo.

*Če vam ni pri srcu aroma laške kumine (orientalska kumina, kumin), jo lahko nadomestite z običajno kumino.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Melatonin: spalni hormon

Ureja mnogo več kot spanec.

Spoznajmo ga

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam