background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Kremna juha iz sladkega krompirja in leče

  • Čas:
  • Preprosto
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 4 osebe

Sladek krompir, leča in začimbe v juhi, ki začara s svojo sladko toplino!

Sestavine

  • 2 srednje velika sladka krompirja, olupljena in narezana na kocke
  • 1 skodelica rdeče leče
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 3 stroki česna, drobno sesekljani
  • 1 žlica naribanega svežega ingverja
  • 1 čajna žlička mlete kurkume
  • 1/2 žličke semen komarčka
  • 1/2 žličke mlete paprike
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 dcl paradižnikove omake
  • sol in poper po okusu
  • nekaj vejic peteršilja
  • malo kisle smetane ali grškega jogurta
  • sok 1/2 limone

Sesekljamo česen, čebulo in ingver. V možnarju stremo komarček. Olupimo in narežemo sladek krompir. Rdečo lečo temeljito operemo.
Na olju segrejemo kurkumo, strta semena komarčka in mleto papriko. Dodamo sesekljane čebulo, česen in ingver in pražimo približno 2 minuti.
Nato dodamo na majhne koščke narezan sladek krompir in tudi tega nekoliko prepražimo, preden vse skupaj zalijemo z vročo zelenjavno osnovo. Ko zavre, dodamo še rdečo lečo in paradižnikovo omako.

Ko sta krompir in leča kuhana, juho pretlačimo in po okusu dodamo sol, poper in limonin sok. Postrežemo jo s svežim peteršiljem in žlico smetane ali jogurta.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam