Bučna juha prav poboža po želodčku. Hitro pripravljena nas posebej pozimi napolni s soncem, njen okus pa je odvisno od uporabljenih začimb lahko vsakič malo drugačen.
Bučo temeljito umijemo, razpolovimo in ji odstranimo semena. Narežemo na manjše kose (če je lupina poškodovana, jo olupimo). Olupimo krompir in ga prav tako narežemo na kose. Na zmernem ognju blago popražimo čebulo, na hitro primešamo strt česen, dodamo bučo in med občasnim mešanjem pražimo 10minut. Dodamo še na kocke narezan krompir in zalijemo z vodo le toliko, da je vsebina lonca komaj pokrita. Vmešamo vse ostale začimbe, razen muškatnega oreščka in A.Vogel Herbamare jušno osnovo. Ko sta buča in krompir kuhana, nekaj vode odlijemo in prihranimo, nato pa ju pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno juho. Po potrebi dodamo prihranjeno tekočino.
Juho postrežemo v skodelicah, obogatimo jo z žlico sladke smetane, muškatnim oreščkom, popraženimi bučnimi semeni ali popečenimi kruhovimi kockami.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.