background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Kosmiči po domače – granola

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 1 velik kozarec
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 1 velik kozarec

Granola je čudovita žitna jed, ki si jo lahko pripravite povsem po svojem okusu. Če vam določena sestavina v receptu ne ustreza, jo nadomestite s tistim, kar imate radi. Shranjena v kozarcu vam bo na voljo tudi več tednov.

Sestavine

  • 125 ml javorjevega ali agavinega sirupa*
  • 175 ml vroče vode*
  • 1 žlička mlete burbonske vanilije
  • 300 g grobega ovsenega zdroba
  • 150 g mešanice kosmičev (rž, pira, pšenica,...- lahko tudi le ena vrsta)
  • 50 g kokosovih kosmičev
  • 100 g poljubnih oreščkov (lešniki, mandlji, indijski oreščki,...)
  • 75 g sončničnih semen
  • 50 g sezamovih semen
  • 75 g rozin
  • 50 g sesekljanih datljev ali drugega suhega sadja

Ta čudovita žitna jed vam bo šla posebej v slast zjutraj, čeravno morda doslej niste marali zajtrkovati. Ker jo lahko pripravite v naprej, izgovor, da zanj zjutraj nimate časa, pustite ob strani.  

Priprava granole je pravzaprav lahko tudi povsem sproščujoča dejavnost, v kateri izrazite svojo ustvarjalnost. In čeprav vam na tem mestu ponujamo recept, se tega vsekakor ni potrebno strogo držati. Granola bo najboljša iz tistih sestavin, ki jih imate radi vi. Shranjena v steklenem kozarcu vas bo razveseljevala kar nekaj časa – če je seveda že prej ne pojeste...  

Sladilo zmešamo z vročo vodo in mleto vanilijo. Po želji dodamo začimbe po svojem okusu (npr. cimet, pomarančna lupinica,...).

V veliki skledi zmešamo žita, oreščke, semena in kokosove kosmiče. Vmešamo tekočo raztopino in dobro premešamo. Zmes razporedimo po rahlo naoljenem pekaču in pečemo na 120 stopinj približno 1 uro. Medtem nekajkrat premešamo, da se zmes ne zažge. Granola je pečena, ko malce porjavi. 

Granolo zmešamo s suhim sadjem, ko je še topla, in pri tem zdrobimo večje grude. Počakamo,da se ohladi, in shranimo v tesno zaprte posode. Na hladnem obstane več tednov. Ponudimo z mlekom, jogurtom, sokom, rastlinskimi napitki,...  

* Razmerje sladila in vode je ravno obratno kot predlagano v izvirnem receptu. Granola je kljub temu dovolj sladka, tisti, ki imate radi zelo sladke jedi, pa uporabite večjo količino tekočega sladila in manjšo količino vode.  

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Kronična vnetja so pogosto povezana z različnimi boleznimi, vključno z avtoimunskimi motnjami, srčno-žilnimi obolenji, diabetesom in rakom.

Vnetni procesi – kako se odražajo?

7 nasvetov za zdrave sklepe

Sklepi se starajo hitreje, kot ostalo ogrodje telesa. Z nesmotrno rabo jih lahko tudi preuranjeno obrabimo in si tako omejimo gibanje.

Kako najbolje poskrbeti zanje?

Stres naš vsakdanji

Stres je postal neizogiben del sodobnega načina življenja in ga doživljamo skoraj vsi, ne glede na starost, poklic ali življenjske okoliščine

5 poti do manj stresa!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam