Pri nas imamo radi jogurt in ga od nekdaj uživamo navadnega. To ne pomeni, da sadnega ne maramo, le kupujemo ga ne.Ko smo na obisku pri prijateljih, otrokom pogosto postrežejo jogurt, najpogosteje sadni. Takrat res zamižim in jim privoščim, da se razvajajo v tej res okusni – sladici! Lonček sadnega jogurta namreč vsebuje kar med tremi in sedmimi kockami sladkorja (odvisno od proizvajalca). Je to torej res zdrav obrok? Pa tudi sadja v njem ni toliko, kot bi si morda želeli.
Naslednja ravno tako zelo preprosta možnost je, da lončku jogurta dodamo žlico domače marmelade, ki je seveda nismo pretirano sladkali.
Jogurt odlično tekne že sam po sebi, z njim pa lahko prelijete tudi svoje najljubše kosmiče.
Če želimo zares kakovosten jogurt, se ga naučimo pripravljati sami. Nič bolj preprostega. Potrebujemo le domače mleko in lonček navadnega jogurta. Liter (lahko tudi dva ali tri) mleka segrejemo do vrelišča, nato pa ga ohladimo na 45 st. C. V mleko dodamo lonček navadnega jogurta, premešamo, pokrijemo in pustimo na toplem nekaj ur, npr. preko noči. Če je v stanovanju hladno, zadostuje, da posodo ovijemo v toplo odejo, ki bo pomagala zadržati toploto, poleti pa niti to ni potrebno. Posode v vsem tem času ne premikamo. V nekaj urah dobimo gost, kremast jogurt, od tu naprej pa so možnosti skoraj neomejene.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.