background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Domač sadni jogurt

  • Preprosto
  • Prep: min
  • Preprosto

Pri nas imamo radi jogurt in ga od nekdaj uživamo navadnega. To ne pomeni, da sadnega ne maramo, le kupujemo ga ne.Ko smo na obisku pri prijateljih, otrokom pogosto postrežejo jogurt, najpogosteje sadni. Takrat res zamižim in jim privoščim, da se razvajajo v tej res okusni – sladici! Lonček sadnega jogurta namreč vsebuje kar med tremi in sedmimi kockami sladkorja (odvisno od proizvajalca). Je to torej res zdrav obrok? Pa tudi sadja v njem ni toliko, kot bi si morda želeli.

Sestavine

Jogurt z začimbami in/ali domačo marmelado

  • Če so vaši otroci navajeni navadnega jogurta, bodo zelo zadovoljni že, če domačemu jogurtu dodate katero od bolj sladkih začimb, kot sta, denimo, cimet ali vanilija. Začimbe v jogurtu dobro razmešamo in pustimo stati nekaj ur, da se razvije poln okus.

    Naslednja ravno tako zelo preprosta možnost je, da lončku jogurta dodamo žlico domače marmelade, ki je seveda nismo pretirano sladkali.

Jogurt z jagodičevjem

  • Ko zori jagodičevje, zares slasten jogurt dobimo, če pretlačimo jagode ali maline, jim po želji dodamo nekaj sladila (npr. medu, zgoščenega jabolčnega soka …), s ščepcem cimeta ali vanilije pa še okrepimo njihov okus in poskrbimo, da bo jogurt še bolj slasten in predvsem – veliko bolj zdrav. Tako pripravljeno »sadno bazo« pomešamo z navadnim jogurtom in postrežemo.

Jogurt z dušenim sadjem

  • Poskusite lahko tudi nadvse slasten jogurt z na hitro podušenimi jabolki in cimetom ali podušenimi hruškami / ananasom in ingverjem … Možnosti je resnično neskončno. Tako cimet kot tudi ingver (pa tudi mnoge druge začimbe) pa poleg prijetnega okusa poskrbijo tudi za to, da poskok sladkorja v krvi ne bo preveč sunkovit.

    Jogurt odlično tekne že sam po sebi, z njim pa lahko prelijete tudi svoje najljubše kosmiče.

Pripravimo svoj jogurt

Če želimo zares kakovosten jogurt, se ga naučimo pripravljati sami. Nič bolj preprostega. Potrebujemo le domače mleko in lonček navadnega jogurta. Liter (lahko tudi dva ali tri) mleka segrejemo do vrelišča, nato pa ga ohladimo na 45 st. C. V mleko dodamo lonček navadnega jogurta, premešamo, pokrijemo in pustimo na toplem nekaj ur, npr. preko noči. Če je v stanovanju hladno, zadostuje, da posodo ovijemo v toplo odejo, ki bo pomagala zadržati toploto, poleti pa niti to ni potrebno. Posode v vsem tem času ne premikamo. V nekaj urah dobimo gost, kremast jogurt, od tu naprej pa so možnosti skoraj neomejene.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Več stresa, več prehladov in gripe!

Z nastopom hladnih mesecev ne pritisne na nas le mraz, ampak pogosto tudi stres!

Kako pomaga ehinaceja?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.