background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Kmečke murke s krompirjem

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 4 osebe

Različica kumar v omaki. Izpod kuhalnice in peresa naše strokovne sodelavke ...

Sestavine

  • 700 g kumar
  • 500 g krompirja
  • 1 manjša čebula
  • 1 česen
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici kisle smetane
  • Sol – Herbamare
  • poper
  • kumina v prahu
  • 3 manjše kisle kumare
  • 0,5 ml kisa iz kislih kumar

Bučkini polpeti s parmezanom

  • 500 g bučk
  • 50 g moke
  • 50 g parmezana
  • 1 jajce
  • česen po okusu
  • sol - Herbamare
  • poper

Kumare olupimo in jih naribamo. Nekaj časa jih pustimo, da spustijo vodo. Kumare ožamemo.
Krompir olupimo, narežemo na kose in ga v slanem kropu skuhamo do mehkega.

Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo žličko masla in na njem rahlo prepražimo čebulo in česen. Kumare dodamo k česnu in čebuli, posolimo, premešamo in jih dušimo približno 15 minut.

Ko je krompir skuhan, ga pretlačimo in iz njega naredimo pire, kateremu dodamo; maslo, kislo smetano, lahko pa tudi malo mleka in rahlo solimo. Narejen pire nato dodamo h kumaram in premešamo.

V zmes dodamo na zelo drobno narezane kisle kumare (najbolje, da jih stisnemo s stiskalnico za česen) in za boljši okus še kis iz kislih kumar. Dodamo poper, kumino in po potrebi dosolimo. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še pet minut.

Da bodo kmečke murke bolj kremaste, jih v višji posodi zmiksamo s paličnim mešalnikom. Kot priloga se najbolj prileže kuhan stročji fižol, zabeljen z ocvirki. Po želji lahko ob tem ponudimo tudi nekaj mesa ali bučkine polpete.

Bučke naribamo, solimo in pustimo nekaj časa, da spustijo sok in jih nato ožamemo. Dodamo jajce, moko, parmezan, poper, česen in dobro premešamo. V ponvi segrejemo olje in v njem s spatulo ali žlico oblikujemo polpete. Polpete nato pečemo eno minuto na vsaki strani oz. dokler ni skorja zlato rjava.

Ocene

Ocena:

16.10.2020

“Moje Mnenje! Recept je odličen, verjetno izvira še iz časov, ko si je krompir utiral pot vo naših deželah. Moti samo ime "kmečke kumare s krompirjem" in inačice, vse na kmečke. V "starih slovenskih kuharicah" (knjiga z recepti in napotki za kuho) ni nikjer kmečkih kumar. Ta izraz je prišel v uporabo z navalom politikov v Ljubljano - s kmetov in hoteli so nekaj svojega prinesti v izrazje slovnsko, kmečko. Pripombo vzemite tako, kot sem zapisala. Kmečko ni ne slabše ne boljše. Ohranite pridevnik kmečko za priliko, ko je treba naka pozitivno označiti. Lep pozdrav1 Tina iz Trzina”

Odgovor A.Vogel: Spoštovana gospa Tina, hvala za vaše mnenje. Recept smo poimenovali kot je danes ustaljeno zlasti na Štajerskem, od kjer izvira avtorica zapisa. Verjamemo, da lahko ime vzbudi tudi spomin na domačnost, toplino in prav zato čim več ljudi povabi k preizkušanju. Vse dobro.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Več stresa, več prehladov in gripe!

Z nastopom hladnih mesecev ne pritisne na nas le mraz, ampak pogosto tudi stres!

Kako pomaga ehinaceja?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.